Augusti 2009
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Demonstrationslåda med matsvampar

I Östergötland är det uselt med svampar i naturen trots allt regnande så därför är jag ombedd att berätta om ett annorlunda svampfynd inomhus.

En av de varmaste sommardagarna i juli detta år, var jag tillsammans med några vänner för att besöka en intressant Örtagård i Dals Rostock här i Dalsland.

Besökte samtidigt hembygdsmuseet som låg alldeles bredvid örtagården. På övervåningen i ett rum med skolmaterial, fann jag en demonstrationslåda med matsvampar. Vilken känsla och vilken lycka! Den är kommen från någon skola i närheten.

Lådan med tio svampar

Att svamparna är gamla förstår man, men hur gamla är de?

Siffrorna 187 på etiketten kan betyda 1870-tal - årtalssiffran som skulle handskrivas blev aldrig ifylld

Fick tyvärr inte så mycket mer info. Men Kerstin Ljungqvist som skrivit "Nyttans växter" och som fått lådan till museet, skall se om hon kan få fram mer information.

Vad jag kan se så är svamparna tillverkade i vax/paraffin och därefter målade. Det anges ju också på lådan att de inte tål värme. Svamparna är otroligt fint gjorda! Titta noga på bilderna som följer.

En champinjon och en toppmurkla, helt perfekta!

Strävsoppen visar små insektsangrepp

Kan denna fräscha blodriska vara 130 år?

Varifrån kommer då denna spännande låda? Etiketten med namnet Sven Lampa får bli en utgångspunkt. På nätet och i uppslagsböcker hittar man flera med detta ovanliga namn, men kombinerar man personnamnet med ortnamnet Tillberga (en församling i Västmanland) får man ett intressant napp. Den Sven Lampa (1839-1914), som började som jordbrukare och med tiden blev professor och chef för Statens entomologiska anstalt i Stockholm, bodde på 1860-70-talet på gården Igelsta i Tillberga!

Denne Sven Lampa var enligt dödsrunan i Entomologisk Tidskrift helt klart en ovanlig människa. Han hade en viss konstnärlig utbildning och lade ner mycket tid på att resa och samla in "naturalier" som fåglar och insekter, men ägnade han sig också åt svampar?

Sven Lampa hade också affärsverksamhet, han sålde nämligen fåglar, fågelägg, insekter, kranier, m.m. Sålde han också vaxsvampar? Han hade kontakt med tyska naturaliehandlare - kommer svamparna från kontinenten, eller har han själv gjort dem?

Men vi skall nog få fram mer info. Här i närheten finns ett skolmuseum, med en mycket intresserad man som varit rektor tidigare. Jag skall kontakta honom och också kolla på fler museer.

Har någon sett eller hört om någon liknande låda med svampar, eller vet något intressant om hur de kommit till, vore det väldigt intressant att få veta detta. Meddela mig eller Lennart Gidholm!

2009-08-03 Bild och del av text: Liza Johansson, Fengersfors, Dalsland            Del av text: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2009-08-04 av
Magnus Källberg.