Augusti 2014
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En oslemmig slemskivling - rabarbersvampen

Så var det dags för svamphöstens första notis. Sommaren började med ganska kallt och regnigt väder i Linköpingstrakten. Östgöta Correspondenten ringde mig den 30 juni och ville veta vad jag trodde om svampsäsongen. Det var just då ingen vidare badsäsong, men skulle det bli en bra svampsäsong? Reportern blev nog lite irriterad eftersom jag ville vara försiktig, men det kom en bra liten blänkare i tidningen två dagar senare. Tur att jag låg lågt med mina gissningar, den senaste tidens värmeböljor och torka kunde nog ingen ha anat.

I höstens första notis behandlar vi gärna något av sommarens fynd, så det blev en tur häromdagen i Ullstämmaskogen för att se vad som fanns. Trots uppmärksamt letande en bra stund hittade jag bara en brödticka som nog dött av värmeslag, den såg likadan ut som två veckor tidigare.

Brödticka

Brödtickan hann bara precis sticka fram ur marken innan torkan kom

Brödticka

Brödtickan växer tuvat vilket ses bra på bilden

Tur då att jag hade lite bilder från förra året då det fanns ganska gott om arter redan tidigt på hösten. Bl.a. växte rabarbersvamp eller rödgul slemskivling, Chroogomphus rutilus, rikligt i en tallbacke vid sidan av ett motionsspår. Trots att denna svamp är en slags slemskivling är den inte alls slemmig som de andra slemskivlingarna som räknas till ett annat släkte, Gomphidius. Men den har uppenbara likheter med t.ex. citronslemskivlingen både i formen och i de svarta sporerna som ger spår på fruktkroppen.

 

 Rabarbersvamp

Rabarbersvamp eller rödgul slemskivling

Rabarbersvampen räknas inte till de stora delikatesserna, men kan duga till blandsvamp. Vår svenske matsvampsguru Pelle Holmberg är dock lite skeptisk och i "Nya svampboken" har han den inte med bland matsvamparna utan tycker den passar bättre till att färga garn med.

 En ung rabarbersvamp

En ung rabarbersvamp med rester av trådar i hattkanten

En riktigt ung rabarbersvamp kan man kanske missta för en spindelskivling eftersom skivorna täcks av ett spindelvävsliknande s.k. hylle. Det är alltså inte bara spindelskivlingar som kan ha sådana här trådar på undersidan av hatten.

En angripen rabarbersvamp

Rabarbersvampen är ofta bevuxen av en mögelsvamp som bildar ett blåaktigt lager på skivorna

När rabarbersvampen är angripen på det här viset är den inte lämplig att äta. En deltagare på en av mina första svampkurser på 80-talet tyckte väl att det inte spelade så stor roll med det där blå skiktet - protein som protein. Men efter en natt på hemlighuset ändrade hon definitivt åsikt.

Frågan varifrån namnet rabarbersvamp kommer har jag inte sett något entydigt svar på. En förklaring sägs vara att köttet i fotbasen är rabarbergult. Klart är dock att svampen ändrar färg när den tillagas. Den får då en starkt rödlila färg som kanske kan föra tankarna till rabarber, eller ännu hellre till rödbetor.

Rabarbersvamp skuren i bitar

Rabarbersvamp skuren i bitar

Lila bitar av upphettad rabarbersvamp

Samma bitar efter tillagning

2014-07-31 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2014-08-04 av
Magnus Källberg.