Rapporterna är uppdaterade 2002-01-05 klockan 21.00
Linköpings svampklubbs höstprogram 2001.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  

Onsdag
22 aug

SVAMPUTFLYKT I VIDINGSJÖSKOGEN.

Säsongens första svamputflykt lockade dussintalet förväntansfulla plockare, som efter utflykten såg riktigt nöjda ut. Svamptillgången i Vidingsjöskogen var riktigt god med framförallt många fina kremlor, som inte var mycket insektsangripna alls!! Det är en bra tid att ge sig ut nu och titta efter tidiga svampar. Fylla på förrådet av kremlor i frysen känns inte dumt alls! Förbaskat goda svampar med behaglig konsistens....

Måndag
27 aug

SVAMPINFORMATION I - 3 Måndagar på NaturCentrum

Svampklubbens populära tradition med svampinformation på måndagar fortsätter också denna höst. Nu vid första tillfället kunde cirka 15 besökare studera cirka 55 olika svamparter utlagda med namnlappar på tallrikar i labrummet på NaturCentrum. Flera av besökarna hade också tagit med sig egna svampar för artbestämning. Just nu finns det ganska gott om kremlor, fasta och fina och inte alls mycket insektsangripna, samma intryck alltså som för några dagar sedan. Roligaste fyndet idag var nog två fina syllsvampar som hade plockats i en myrstack.

Tisdag
4 sept

SVAMPUTFLYKT

Regnet hängde i luften. Ja, mer än så. Det regnade även en del på kvällens utflykt mot Askebyhållet och bara fyra tappra förutom ledaren, Sune Pettersson, deltog. Men sällan har man sett så många fina svampar. Det var gott om svamp i skogen: kremlor, soppar, kantareller, trattkantareller... Det var lätt att fylla korgen med i stort sett "maskfria" svampar, faktiskt rent otroligt. Roligaste och vackraste fyndet, fast inte precis det matnyttigaste, var stora samlingar av tuvnagelskivlingar, en riktig skönhetsupplevelse!

Lördag
8 sept

SVAMPUTFLYKT inför svamputställningen på NaturCentrum

Lennart Gidholm skriver om utflykten: Denna regntunga lördagsförmiddag lockades inte många till svampjakt inför utställningen - vi blev bara fem inklusive de två ledarna. Som operationsområde valde vi Vidingsjö som brukar vara en säker plats när man har ont om tid. Det stämde den här gången också. Några mängder med svamparter fick vi förstås inte ihop och några exklusiva arter blev det inte, men ett hyggligt basmaterial levererades ändå till den lyckade svamputställning som klubben senare på dagen kunde bjuda linköpingsborna på.

Lördag
och
Söndag
8 - 9 sept

SVAMPUTSTÄLLNING på NaturCentrum

Höstens svamputställning på NaturCentrum bjöd på 123 namnsatta arter och ganska många personer besökte oss också. Fast svampsäsongen hade kanske inte kommit igång riktigt på allvar. Att det var ett riktigt bra svampår visade sig först litet senare. Alltnog, utställningen var artrik och välstrukturerad med olika slags svampar. En intensivt grön blodriska vållade berättigad uppmärksamhet, en så grön blodriska är det sällan man får se.

Måndag
10 sept

SVAMPINFORMATION II - 3 Måndagar på NaturCentrum

Den andra svampinformationen för hösten var ganska välbesökt med ett antal nya ansikten. Cirka 15 personer kom och flera av dessa hade med sig egna svampar för artbestämning. Vi ordnade en utställning av de svampar som kom in och hann med att namnsätta cirka 40 arter. "Kvällens svampar" var kanske några riktigt stolta fjällskivlingar.

Helgen
14 sept -
16 sept

SVAMPHELG I BERGSLAGEN - njut av naturens rikedom

Från Anna-Lena har följande rapport inkommit: Årets svamphelg på Vretens kursgård genomfördes med 20 deltagare. Precis som tidigare år är det svampplockning, upplevelser och att lära sig mer som står i fokus. I skogarna fanns mängder av svamp. Deltagarna plockade väldigt mycket trattkantareller, kantareller, taggsvamp och Karljohan. Under helgen gjordes en svamputställning med 95 olika arter.

Deltagarna gjorde en del fynd av arter som man inte hittar så mycket av eller inte alls vissa år. Flera hittade svart trumpetssvamp som vi tidigare aldrig plockat under Vretendagarna. Alla fick möjlighet att lära sig rynkad tofsskivling, numera rimskivling, eftersom den förekom rikligt.

Under kurshelgen testade vi svamparnas egna smakämnen genom att tillaga olika svamparter med olika sorters fetter, såsom smör, margarin, rapsolja och olivolja. Smaktesterna utfördes som blindtester. Och smör vann överlägset alla tester. Deltagarna fick också vid olika tillfällen försöka lista ut vilka svamparter som tillagats.

Vädret visade sig från sin allra bästa sida - knappt inget regn. Otroligt under en regnrik höst som denna!! Deltagarna åkte sedan hem med frysväskor och korgar fulla av svamp för att kunna njuta under en lång tid framöver.

Söndag
16 sept

SVAMPUTFLYKT

Söndagsutflykten till Gistadstrakten bjöd de 27 deltagarna på riktigt fint väder och många fina matsvampar: Karljohan, trattkantareller, blek taggsvamp, smörsopp för att bara nämna några arter. Kremlor var det dock inte så gott om, kanske är deras tid över nu.

Lördag
22 sept

TRE SVAMPUTSTÄLLNINGAR

I samband med en universitetsutbildning i svampkunskap (Svampkonsulentutbildningen) förlagd till Sätravallen anordnade deltagarna i denna kurs svamputställningar med temat matsvampar - förväxlingssvampar - giftsvampar på tre platser i Linköping: IKANO-huset, Ekholmens centrum och Stifts- och landsbiblioteket, Östgötagatan.

Tiden för utställningarna var 10 -13. Själv hann jag bara med att besöka en av utställningarna, den på biblioteket och den var verkligen mycket vacker och artrik, både av ätligt och giftigt. Och antalet besökare var mycket stort.

Måndag
24 sept

SVAMPINFORMATION III - 3 Måndagar på NaturCentrum

Säsongens sista måndagskväll på NaturCentrum var synnerligen välbesökt. Aldrig förut har vi haft så många besökare, ett fyrtiotal personer, och aldrig heller så många besökare som haft med sig egna svampar. Champinjoner var ett av dagens samtalsämnen och alla champinjoner som kom in var av typen giftchampinjon eller annan illaluktande champinjon, som knappast har något större värde som matsvamp.

Söndag
30 sept

SMAKFULL UTFLYKT - våga prova "nya" svampar

Anna-Lena rapporterar från söndagsaktiviteten: Till Svampklubbens utflykt hade många anmält sitt intresse att vara med. Alltid när det handlar om smak och matlagning i kombination med svamp är det stort intresse, vilket är stimulerande.

Utflykten började med att vi åkte ut norr om Roxen för att plocka svamp av alla kategorier. Återsamling skedde vid lunchtid för att gå igenom och tillaga de olika matsvampar vi hittade. Men tyvärr kom vi inte in i lokalen och köket på Medborgarskolan eftersom vi fått felaktig nyckel.

Gruppen beslöt att man i alla fall skulle gå igenom vad man plockat. Anna-Lena gick igenom den svamp som plockats, såväl giftig och oätlig som ätlig och god matsvamp. Hon berättade om karakteristiska kännetecken för olika arter samt redogjorde för tillvaratagning av svamp. Hon berättade om hur olika svamparter kan tillagas på bästa sätt, men slutligen måste den personliga smaken och värderingen styra vad man som individ finner bäst och godast. Hon berättade också om hur olika fetter löser ut smakämnena, hur olika kryddor påverkar smakupplevelserna samt hur tillagningen påverkar konsistens och smak.

Eftersom den utlovade tillagningen inte kunde genomföras blir det ett nytt tillfälle för detta i slutet av oktober, titta in på hemsidan där tiden rapporteras så snart den är bestämd.

Söndag
7 okt

SVAMPUTFLYKT - Sena höstsvampar

Senhöstutflykten lockade många deltagare. I tretton bilar begav sig drygt 30 personer under ledning av Lennart Gidholm och Magnus Källberg till skogarna söder om Vidingsjö, i trakten av Raelstorp. Tillgången på svamp var skaplig, men betydligt sämre än tidigare. Även ett bra svampår tar ju slut så småningom... En del musseroner, framförallt streckmusseron, men även riddarmusseron, blåmusseron och silkesmusseron demonstrerades. Några perfekta exemplar av unga Karljohan gladde några av deltagarna. Och såklart hade en del trattkantareller påträffats, men inte de mängder som man kunde förväntat sig. Kanske låg utflyktsmålet litet för nära Linköping för att skogen skulle krylla av trattisar.

Riddarmusseron är kanske på väg att omvärderas som matsvamp, se Livsmedelsverkets hemsida, klicka på länken och sedan så kan du läsa mer om riddarmusseronens eventuella giftighet.

Onsdag
7 nov

SMÅ SVAMPAR SOM STÄLLER TILL MED PROBLEM -
OM PARASITSVAMPAR PÅ VÅRA TRÄDGÅRDSVÄXTER

Maj-Lis Pettersson, hortonom och statskonsulent, från Sveriges Lantbruksuniversitet höll ett mycket intressant och inspirerande föredrag om olika svampsjukdomar på våra trädgårdsväxter. Synd bara att en av Sveriges främsta experter på området inte fick en större publik än fjorton - i och för sig uppmärksamt lyssnande - personer. Maj-Lis var naturligtvis tvungen att begränsa sig starkt, det finns ju ett otal sjukdomar som kan drabba våra trädgårdsväxter och inte alla är ju heller svampangrepp. Vi fick dock veta en massa om potatisbladmögel, vissnesjuka på astrar, klumprotsjuka, bomullssjuka, gråmögel, lökbladmögel, mjöldagg, silverglans, bladfallsjuka på måbär, monilia, blom- och grentorka på Prunus och mycket annat, gallkvalster och JAS-skärning t.ex. Vissa kontinentala växter, som Cotoneaster, kan drabbas av svampangreppsliknande tillstånd som beror att de inte tål kyla efter att de vaknat ur vintersömnen, de blir helt enkelt frostskadade och kan sekundärt få andra sjukdomar. Vissa växter finns det inga resistenta individ alls av, dom är inget att satsa på i trädgården, ett exempel är blodlönn. Om man däremot skulle finna att någon planta är frisk mitt ibland ett antal artfränder som är angripna så kan det vara en utgångspunkt för att ta fram en resistent sort. Maj-Lis avslutade med att snabbt visa på något av den litteratur som man kan beställa från SLU:s publikationstjänst, tel. 018 - 67 11 00, eller mejla, exempelvis "Faktablad om växtskydd" och "Fakta Trädgård-Fritid". Föredraget avslutades med några frågor, se nedan, innan hon var tvungen att skynda iväg för att åka tillbaka med tåget till Uppsala.

Så Eric Svensson fick veta att han var högst modern med sin sedan länge tillämpade metod att minska angreppen av rönnbärsmal genom att spruta vatten några gånger på äppelträden när pollinationen väl är säkerställd tills när äpplena är valnötsstora. Då störs rönnbärsmalens äggläggning och äpplena blir fina. Visste ni förresten att rönnbärsmalen är proffsodlarnas bästa vän, deras besprutade äpplen är lättare att sälja ett år som detta när rönnbärsmalen härjat vilt.

Söndag
2 dec

JULFEST MED SVAMPSMAK - medlemskväll

Vi avslutade traditionsenligt höstsäsongen, denna gång under taknocken på Medborgarskolan, med en kulinarisk måltidsupplevelse bestående av olika svamprätter tillagade av Anna-Lena. Vi lät oss väl smaka och tyckte att det var en fin kombination av vegetariska svamprätter och några av de saker, korv o skinka o köttbullar, som hör julbordet till. Recepten kan du hitta här!! Anna-Lena berättade lite om vad vi kanske kommer att göra till våren och många förslag på aktiviteter framfördes av deltagarna, det är då verkligen inget fel på svampintresset hos våra medlemmar!

Senast ändrad 2007-09-23 av Magnus Källberg.