Maj 2012
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En undangömd dalgång i Kinda

Nu har sommarvärmen kommit och naturen sprudlar av liv. Grodorna kvackar, maskrosorna blommar för fullt, björkarna har spruckit ut och säkert är murklorna uppe på sina håll. En seg vårförkylning har dessvärre hindrat mig från normal utevistelse - först igår lyckades jag ta mig ut. Det blev en tur till Väsby branter/Svartgölen - ett underbart ställe som IngerJohanne och jag mer än gärna besöker. En dalgång i Kinda bortglömd av vägbyggare men lite naggad i kanterna av skogsbruk och grustäkt. Men platsen är uppmärksammad av naturfolk och på väg att bli naturreservat. Att bombmurklan finns är ett kvalitetstecken, men där finns också mycket annat rart. Även matsvamp - på höstarna har vi brukat plocka en hel del trumpetsvamp, både rödgul och svart.

Trym beundrar bombmurklan

Den vilda rasbranten med IngerJohanne i sitt esse

Envar som ser den här bilden inser att det finns många tränedbrytare bland klippblocken. Under hundratals år har träden säkert fallit här.

Murkna trärester som är gröna till färgen är inte ovanliga i många marker. Det är mycelet av en sporsäckssvamp som är så vackert ärggrönt och så rikligt att det ger det murknande träet sin färg. Men fruktkropparna ser man inte så ofta.

Fruktkroppar av en grönskål (Chlorociboria sp.) i mars

Det finns flera arter och de är inte så lätta att skilja åt. Mikroskopering behövs. Båda arterna lever framför allt på ved av lövträd, och sådant finns gott om på platsen.

De här exemplaren från sena april är mycket blekare

Blekheten ger en indikation om arten, och de långa sporerna - ca 12 mikrometer - bekräftar, det bör vara blek grönskål, Chlorociboria aeruginosa. Den lär inte vara så vanlig, men varför inte, det är en exklusiv lokal.

Biblioteken är mitt andra hem. Nyligen bläddrade jag i en bok som beskrev Östergötlands klätterberg. Förkastningarna i Kinda har spännande branter och uppskattas av dem som fascineras av att riskera livet i stupen. Klevberget fanns där förstås men också Väsby branter, under namnet "Svartgöl". Det som slog mig var de lyriska ordalag som användes, "Östergötlands aidparadis" läste jag någonstans. Jo, nog har vi sett att där är andra intressenter än vi svampvänner!

Svartgölen - ett öga i tassemarkerna

En vägbeskrivning kan kanske också vara på sin plats. Från Linköping tar man Kalmarvägen och kör knappt 8 km söderut från Rimforsa tills man nästan kommer fram till avtaget mot Slätmon. Då svänger man åt höger vid vägskylten "Håkantorp" (som pekar åt vänster), över järnvägen och så vidare norrut på grusvägen. Efter att ha kört genom en stor bergtäkt kan man parkera på vänstersidan efter ca 500 meter där det finns en "vägögla". Gölen ligger strax norr härom, och kan möjligen ses från vägen. På Google syns rätt bra hur det ser ut.

 2012-04-29 Text och bilder: Lennart Gidholm.


Sidan uppladdad 2012-05-01 (och uppdaterad 2012-05-09) av
Magnus Källberg.