Mars 2019
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En välluktande ticka

Svampklubben arrangerar under våren 2019 i samarbete med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet en cirkel om tickor och skinn. Initiativtagare och ledare för cirkeln är Nils O Nilsson. Förhoppningsvis kommer man efter cirkeln att kunna artbestämma fler av alla de tickor och skinn som finns och några av dem kommer säkert att dyka upp i månadsnotisen.

En ticka som dock är lätt att känna igen och som man knappast behöver gå någon mer avancerad kurs för att känna igen är månadens svamp, lukttickan, Osmoporus odoratus. Ett annat vetenskapligt namn är Gloeophyllum odoratum, då den i så fall placeras i samma släkte som vedmusslingen, Gloeophyllum sepiarium.

Luktticka på horisontell yta

Luktticka på den sågade ytan av en stubbe

Lukttickan är ganska vanlig och man ser den oftast på den horisontella ytan på granstubbar. Den ser lite tufsig och oregelbunden ut, är flerårig där gamla delar är mörkbruna eller svarta och nyare delar vackert brunorangea. Den är lätt att känna igen på färgen och den tydliga goda lukten, som liknats vid fänkål eller som anisliknande med dragning åt apelsin.

När den växer på en horisontell yta är en stor del av fruktkroppen fastvuxen vid underlaget och porlagret finns bara i en fri kantzon. Men ibland växer den även på sidan av stubbar och då ser den ut som konsolbildande tickor brukar göra med hela undersidan försedd med porer.

Porer i kanten

Porer i kanten av fruktkroppen

Luktticka på vertikalt underlag

Lukttickan på vertikalt underlag

En ticka med så god lukt kunde kanske användas på liknande sätt som dofttaggssvampen förr användes, för att sprida väldoft i linneskåpen, men jag har inte hittat några uppgifter om detta. Jag misstänker att lukten blir för svag när svampen torkar. Däremot kan lukttickan användas för garnfärgning, även om den ger en svag infärgning. Obetad ger den beige färg och beroende på betning, grågul, brunorange eller oliv färg.

 2019-02-24 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2019-02-28 av
Magnus Källberg.