November 2009
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamputställning i Mjölby

Nu i slutet av oktober är det mesta av svampsäsongen slut här i Linköpingstrakten. Lite nyuppkomna trattkantareller har jag väl hittat, men inte så mycket mera. Så nu blir det en tillbakablick på en aktivitet som varade hela september månad i vår närmaste grannstad i väster. Där hade nämligen kommunen och studieförbundet Sensus satsat på en svamputställning på stadsbiblioteket med färska svampar varje dag.

Redan utifrån kunde man ana var bibliotekets svamputställning ägde rum

Den som stod för arbetet med svamputställningen var Anna Dyrebring, miljöinspektör och svampkonsulent. Förutom svamputställningen fanns det möjlighet att få egna svampfynd bedömda av Anna på måndagskvällarna. Första måndagskvällen hade det varit en kö med folk som ringlade sig genom biblioteket.

Anna Dyrebring till vänster pratar om fjällskivlingar med en besökare

Svamputställningen var inte så omfattande, men det fanns färska svampar varje dag och ambitiösa artlappar med lite mer information än bara namn och antal stjärnor. Anna skrev nya lappar allteftersom det behövdes. Sammanlagt under hösten hade ganska precis 100 olika svamparter presenterats! Verkligen inte illa med tanke på den lilla ytan som stod till förfogande.

Snygga artlappar med bra information

Förutom själva utställningen fanns det information om både matsvamp, giftsvamp, svamptorkning och svampfärgning - alltså många olika aspekter av svampars egenskaper och användning.

Om de farligaste giftsvamparna och något om matvärdet av svamp kunde man läsa på en skärm

På andra sidan skärmen handlade det om svampfärgning och torkad svamp. Några gamla fina svampaffischer fanns där också.

Eftersom svamputställningen fanns på ett bibliotek måste naturligtvis även svampböcker finnas med, t.ex. den ganska nyutkomna Bert Karlssons "Svampbok för vanligt folk" med underhållande läsning som inte återfinns i "vanliga" svampböcker.

Aktuella svampböcker i bibliotekets
sortiment

Några av Annas egna dyrgripar, bl.a. en bok av
1800-talsmykologen
Quélet . Hans namn lever
kvar exempelvis i krusbärskremlans namn
Russula queletii

Som vanligt lite jäktad under svampsäsongen blev det bara ett kort besök i Mjölby men det är alltid väldigt trevligt att titta på vad andra hittar på för något för att presentera svamprikets stora mångfald och få tips och idéer till sina egna aktiviteter. Jag tycker att Anna har all anledning att känna sig nöjd med resultatet av sina ansträngningar. Det är glädjande nog redan bestämt att det kommer att bli ett liknande upplägg även under nästa år. Så vi får hoppas på ett bra svampår 2010 och många besökare även då!

Anna Dyrebring tar igen sig en stund

2009-10-29 Bild och text: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2009-11-01 av
Magnus Källberg.