November 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En gyllene skivling

Den medelmåttiga svamphösten 2015 är i stort sett till ända, men det finns nog fortfarande lite trattkantareller på sina håll. I förra notisen rapporterade jag om mängder av svamp i Linghem, men variationen i arter var inte särskilt stor. Svampklubbens sista utflykt för hösten första helgen i oktober gick på traditionsenligt vis till Olstorp, Ljungsbros motionsområde. Olstorp brukar vara ett säkert kort och svamptillgången visade sig även denna gång vara god. Men tyvärr var stora delar av den förr så artrika, svamprika och vackra skogen nu ett bedrövligt kalhygge.

 En lång rad med gyllenskivlingar

En lång rad av pampiga bruna svampar

Till en början hittade jag nästan inga svampar alls, men kom så småningom till ett område där skogen var mindre påverkad av hygge. Plötsligt stod en lång rad bruna svampar i kanten av spåret. Det var en art som är svår att missa på grund av storlek och tätt växande i grupper eller rader. Jag har själv oftast hittat den i kanten av stigarna i ett motionsområde som Hellgrenshagen, Vidingsjö eller som nu Olstorp.

Det var alltså den ståtliga gyllenskivlingen, Phaeolepiota aurea, som tidigare kallades guldtofsskivling. Det latinska namnet Phaeolepiota syftar på något slags samband med fjällskivlingar (Lepiota). Phaeus som betyder brun syftar nog på ett den har bruna sporer till skillnad från fjällskivlingarna, som ju har ofärgade sporer och ett vitt sporavtryck.

Ringen täcker länge skivorna

Ringen på gyllenskivlingen täcker länge skivorna

Se så stilig man kan vara!

Se så stilig man kan vara!

Gyllenskivlingen uppges vara ätlig, men sägs också kunna orsaka illamående. Därför räknas den inte till matsvamparna. En bild från svampbordet i Olstorp får avsluta notisen.

 Svampbordet i Olstorp

När många plockar kan även en ganska svamptom skog ge en skaplig skörd

2015-10-29 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-11-02 av
Magnus Källberg.