September 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Citronslemskivlingen - en skogssvamp som ingen missar

Sommaren 2008 börjar lida mot sitt slut. Det har regnat mycket på många håll och vid det här laget har svampar poppat upp nästan överallt. Men liksom förra året är utfallet ojämnt. Men den som vill titta på champinjoner och bor i Linköping har goda möjligheter just nu - på Vasavägen finns mellan Platensgatan och S:t Larsgatan hela tre arter!

En svamp som alltid finns men som är ovanligt talrik i mina granskogar i år är citronslemskivlingen alias den citrongula slemskivlingen (Gomphidius glutinosus). Oftast hittar man bara spridda exemplar av denna art, och eftersom den är lite kletig så lämnar man den gärna utanför matsvampskorgen. Men den är lätt att känna igen och kan inte förväxlas med någon annan svampart, så den är väl värd att känna till.

Slemskivlingarna - det finns bara tre arter i Sverige - har visserligen skivor, men systematiskt står de nära sopparna som har rör i stället för skivor. Karaktäristiskt är att skivorna är glesa, låga och lätta att skrapa bort. Ett slemlager omger den unga svampen och finns kvar på hatt, fot och som en slemring när svampen blir äldre. Sporerna är svarta och ger snart skivor och slemring en gråaktig färg.

Alla arterna är mykorrhizasvampar som är bundna till olika barrträd.

Citronslemskivling

Citronslemskivlingen har fått sitt namn från den citrongula foten och sin slemmighet. Lägg också märke till skivornas färg och utseende och att de löper långt ner på foten.

Här syns slemskikt och färger tydligare.

Den äldre svampen blir svartfläckig och med tiden nästan helt svart.

Svampen luktar just ingenting och smaken är svagt syrlig. Detta kan kanske bero på oxalsyra, som enligt äldre obekräftade uppgifter ska finnas, särskilt i den gula fotbasen. Vid tillredningen avlägsnar man det slemmiga skiktet och - om man är rädd för eventuell oxalsyra - den gula fotbasen.

Den citrongula slemskivlingen med sin lite syrliga smak beskrivs ofta som en typisk blandsvamp. Men testa gärna att steka den för sig någon gång i lite smör för att känna dess egen smak, den är faktiskt riktigt god! Eller varför inte testa ett recept från Tasteline: Stekt gös med citrongul slemskivling låter väl gott och det brukar ju passa bra med något syrligt till fisk.

2008-08-30 Lennart Gidholm text och foto och Magnus Källberg receptförslag.


Sidan uppdaterad 2014-07-31 och 2022-09-27 (länk) av
Magnus Källberg