Rapporterna är uppdaterade 1998-05-26 klockan 06.30
Linköpings svampklubbs vårprogram 1998.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  

Torsdag
12 feb

MEDLEMSKVÄLL   Svampodling med succé

Medlemskvällen var som vanligt välbesökt. Cirka 35 personer hade mött upp för att lyssna till ett mycket intressant och innehållsrikt föredrag av Göran Hansson, som berättade om sina och hustrun Lenas svampprojekt från tidigt 80-tal till våra dagar. Det startade med Funginova, som då var ett rent forskarföretag i Lund och man arbetade med att svampröta fanér för att få fram vackra mönster i träet. Men när man sedan skulle försöka sälja idén blev det stopp. Åtminstone då var det vitlackerade möbler som gällde. Man fortsatte då att forska på matsvamp som svenskarna hade blivit mer intresserade av. För denna forskning kunde man också söka anslag. Göran visade bilder på olika svamparter som man odlat fram, föränderlig tofsskivling, blåmusseron, shiitake och fjällig bläcksvamp. Därefter talade Göran om ostronskivlingen och gav statistiska data över världens matsvampsodling och gick igenom de olika odlingsbetingelserna för ostronskivling. Han beskrev vad som behövs för att få fram fruktkroppar men inte exakt hur det går till. Ett stort problem för de flesta odlare är att få stabilitet i odlingen. Just detta är en förutsättning för att de stora livsmedelsaktörerna skall vara intresserade.

Så småningom blev det en liten paus med goda möjligheter att ställa frågor till Göran Hansson. Svampklubben bjöd då också deltagarna på en god svampsoppa och sedan skinka och två gratänger med svamp. Naturligtvis var det Anna-Lena och medarbetare som lagat maten.

Efter matpausen fortsatte Göran med att berätta om vad han idag främst sysslade med, nämligen att odla ostronskivling. Svampskörden var cirka ett ton svamp i veckan och man hade sådan bra kontroll över odlingen att man alltid kunde få fram på ett mycket reproducerbart sätt. Göran hade också med sig exempel på de vackra ostronskivlingsbuketter han producerade. När det gäller all form av odling gäller det att utnyttja allt material optimalt. En möjlig användning av den efter skörden överblivna svamphalmen kan vara rening av förorenad jord, exempelvis vid olika typer av industrianläggningar.

Göran avslutade sedan kvällen med att tala om litet mer "exklusiva" matsvampar såsom toppmurkla och kantarell och framförallt stolt fjällskivling som var Funginovas senaste projekt och som nu var klart för marknadsföringsfasen. Tanken är att man köper ett odlingsblock till våren, planterar det i lämplig mark och sedan skördar till hösten och de följande 2 - 3 åren. Göran försöker nu bygga upp ett nätverk av återförsäljare, som skulle kunna vara svampkonsulenter och folk från lokala svampklubbar. Anna-Lena anmälde genast sitt intresse för att hjälpa till. Så fram på vårkanten är det kanske dags att ringa eller maila Anna-Lena och beställa av Funginovas stolta fjällskivlingar.

Söndag
1 mars

ÅRSMÖTE   med världsberömd krögare.

Svampklubbens årsmöte avhölls på hotell Ekoxen och gick under Stellan Petterssons ledning i ett rasande tempo. På verksamhetsberättelse, ekonomiredovisning och revisionsberättelse följde ansvarsfrihet för styrelsen. Klubbens ekonomi är god varför årsavgiften för 1999 blev oförändrat 50 kronor. De funktionärer för vilka val skulle ske omvaldes. Till ny revisorssuppleant valdes Eric Svensson. Ny valberedning blev Olle Ståhl och Eric Svensson med Eric som sammankallande. Inga övriga frågor förelåg varför Stellan avslutade mötet. Anna-Lena Persson berättade därefter om vårens kommande aktiviteter och sedan var det snart dags för kvällens dragplåster.

Carl-Jan Granqvist höll ett mycket roligt och omväxlande föredrag om måltiden, Mahlzeit (ty.) och meal (eng.). Att försöka skildra hela detta föredrag ter sig rätt omöjligt men här kommer några glimtar från föredraget: Man mår bäst om man äter sådant man tycker om. Om man inte tycker att maten smakar bra kan man inte tillgodogöra sig dess innehåll. Detta har man även visat experimentellt i försök med radioaktivt märkt järn tillsammans med god och illasmakande mat. Järnet togs bara upp om man tyckte om maten. Carl-Jan berättade också om planerna på ett måltidsmuseum och om saperelogin, mötet mellan sensorik och socialantropologi. Vi fick också veta att unga kockar kan laga underbar mat men själva föredrar att ligga på golvet och äta chips och dricka Coca-Cola.

Sedan var det dags för vinprovning. Carl-Jan hade tagit ut tre mycket goda röda viner från olika länder men alla baserade på druvan Cabernet Sauvignon. De var från Sydafrika (Springfield Estate), Frankrike (Leoville Barton) och USA (Kunde) och med priser mellan 95:- och 200:-. Carl-Jan beskrev hur man undersöker vinet genom att bedöma dess färg (intensitet, kulör och brillians), doft och smak. Doften kan man dela upp i fem olika komponenter härrörande från druvan, jorden, klimatet, "parfymer" (ek) och lagring. Carl-Jans demonstration av hur man smakar på ett vin var underhållning av högsta klass av en mycket van provsmakare. Det gäller att tillgodogöra sig den mineralmatta som man kan (lära sig) känna (igen) hos litet bättre (och dyrare) viner.

Söndag
22 mars

TRÄDGÅRDSMÄSSAN   Sollentuna.

Onsdag
15 april

GIFTSVAMPAR I VÅR NÄRHET

Marie Jadner skriver om giftsvampskvällen, som lockade cirka 35 deltagare:

Magnus började med att berätta för oss att han inte bara tänkte prata om giftsvampar i vår närhet utan också om de riktigt giftiga giftsvamparna. Första halvtimmen var det mest teori om bl. a. varför man blir förgiftad, lite statistik över förgiftningsfall, tillagning av svamp för att undvika matförgiftning, utredning av förgiftning, behandling av svampförgiftning osv. Sedan gick Magnus igenom de olika gifter som finns i giftsvamparna:

  1. Cellskadande gifter
  2. Gifter som påverkar nervsystemet
  3. Mag-tarmretande gifter
  4. Giftverkan tillsammans med alkohol

Till dessa grupper fick vi se diabilder på olika mer eller mindre giftiga svampar. Kvällen avslutades med några giftproducerande mikrosvampar som mjöldryga, mögel och jästsvampar. De senare kan ju producera det i vår närhet kanske vanligaste svamptoxinet av dem alla, nämligen alkohol.

Efter en mycket trevlig kväll gick nog de flesta hemåt och funderade på hur man skulle överleva nästa svampsäsong.

Om du vill titta på några av Magnus overheadbilder kan du ladda hem dom här i form av ett ziparkiv med sju stycken Worddokument. Läsa mer om svampförgiftningar kan du göra här på NAMA:s (North American Mycological Association) hemsida.

Lör-Sön
9-10 maj

VÅRRESAN

Att Saskia Meyerhöffer och Anders Bengtsson njöt i fulla drag av klubbens vårresa förstår man av deras berättelse:

Längtansfullt genomleds de långa dagarna innan avfärd. Göteborg hägrade framför vardagströtta ögon och vårkänslorna spratt i vinterslappa kroppar. Den stora dagen närmade sig...

Samlingen tidigt, tidigt lördag morgon bådade gott. I Gamla Linköping stod två stora bussar fyllda med leende människor. Efter en hastigt kvävd gäspning log vi tillbaka. Knappt hade vi börjat rulla förrän dagens första mål nåddes - kaffe med hembakt bröd djupt inne i Smålands skogar. Kaffestunder blev det för övrigt fler av. Kaffe med bulle, kaffe med kaka, kaffe med paj....Mycket viktigt med kaffe, förstod vi. Vår stilige, stolt rattande busschaufför susade sen vidare med oss till Gunnebo slott, en fridfull oas av både tuktad och lössläppt skönhet. Guidningen med trädgård, arkitektur och historia uppskattades vederbörligen. Maten i utflyktspaket avnjöts i dessa fagra omgivningar på valfritt sätt. Halvliggandes i gräset under fåglars sång och lövträds sus exempelvis.

Väl framme i Göteborg hoppade en kunnig, humoristisk och charmerande guide på vår buss. Efter en liten undersökning bland infödingarna kan vi meddela att deltagarna i Linköpings Svampklubbs vårresa nu vet mer om Göteborg än göteborgarna själva. Där fick de, lite, för det där med Sveriges Framsida, eller hur? Incheckningen på det gemytligt flytande hotellet i hamnen tog lite tid, men de flesta höll ändå humöret uppe. En positiv attityd är vetenskapligen bevisat bra för både själ och hjärta. Det är för övrigt svampplockning också. Nåväl, framåt kvällen spreds vi åt alla håll och kanter i Göteborgs sjudande nöjesliv. Musikaler, cabareer, teatrar, pubar och illegala raveklubbar - säg bara Linköpings Svampklubb nästa gång du är i Göteborg och innefolket kommer att darra av ödmjuk respekt och skräckblandad förtjusning.

Efter några timmars god sömn (fast visst lutade väl rummen lite?!) avåts stärkande frukostbuffé inför besöket på Botaniska Trädgården. Där var fantastiskt vackert, lugnande och välgörande. Tyvärr letade vi förgäves efter Suillus placidus, elfenbenssopp, som i Sverige endast påträffats i just Göteborgs botaniska trädgård. Kanske kommer vi tillbaka i höst. Lagom till att de första kurrandena i magen börjat störa friden kom vi så till Fiskekrogen och en inspirerande föreläsning om god mat, gott vin och vikten av kärlek till dessa. Kärlek var det också vi kände när maten doftande anlände och uppfyllde oss med smått religiösa känslor. Lax, potatis, primörer, nässlor, smör....enkelt men övertygande ihoptrollat i köket. Mätta och belåtna färdades vi hemåt när bussarna plötsligt stannade vid en idyllisk rastplats bland mängder av vitsippor. Kaffe (naturligtvis) och underbar bärpaj med vaniljsås markerade för oss den perfekta avslutningen på en härlig resa. Anna-Lena och alla andra som ansträngt sig mer än någon kan förvänta sig för att vi alla skulle få en fin resa - stort tack för en vårresa vi inte glömmer.

Söndag
17 maj

MURKELUTFLYKT

Svampklubbens murkelutflykt lockade cirka 25 personer, som under Stellan Petterssons ledning åkte norr om Roxen för att plocka murklor. Vädret var strålande vackert och det blev nästan litet väl varmt på de tre hyggen vi besökte. Murkeltillgången var ganska god och det fanns murklor i de flestas korgar. På den sista lokalen hittade vi även toppmurklor så nu var det allt en riktigt lyckad murkelutflykt.

Senast ändrad 2008-08-31 av Magnus Källberg.