April 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Mors goda gryta

Det vilar allt ett särskilt skimmer över mors mat. Åtminstone är det så för mig och några av hennes recept har jag samlat i en anteckningsbok. Först bland recepten i boken, som jag började skriva i för ungefär 25 år sedan, är en av mina absoluta favoriter, kycklinggryta med svamp.

Som i en del recept är mängderna inte så exakta, men svamp kan man väl knappast ta för mycket av. Allra godast tycker jag grytan blir med dom första små fasta kantarellerna som kommer på sommaren, men andra svampar kan också gå bra. När jag lagade grytan för att ta några bilder fick det bli köpta champinjoner, men dom är inte heller fy skam.

I den här rätten liksom i flera andra av min mors rätter är det viktigt att inte tillsätta för mycket vatten vid efterstekningen. Då blir maten kokt istället för efterstekt. Nog med prat, här kommer receptet:

Stycka en kyckling i mindre bitar eller använd färdigstyckade kycklingbitar. Bryn bitarna i smör i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Jag gillar smaken av vitpeppar så jag tar vitpeppar. Lägg över bitarna i en stekgryta. Bryn svampen ordentligt i smör och lägg över i stekgrytan. Skölj ur stekpannan med lite vatten och slå det i stekgrytan. Strö över rikligt med hackad persilja. Efterstek under lock i högst en timme så att kycklingen säkert blir genomstekt. Tillsätt lite vatten då och då om det blir alltför torrt i grytan.

Ta upp kycklingbitarna och tillsätt två deciliter grädde. Red eventuellt med mjöl eller maizenaredning. Lägg tillbaka kycklingbitarna och låt puttra en stund till. Servera gärna kokt potatis till, det passar bra till den här rätten.

Bryn kycklingen

Bryn kycklingbitarna (jag gjorde det direkt i stekgrytan)

Skivade champinjoner

Jag tog cirka 4 hg champinjoner

Champinjonerna väl brynta

Bryn champinjonerna väl i smör i en stekpanna och lägg sedan över dem i stekgrytan

Klart att äta

Klart att äta!

Helt nyligen var jag på en månads semester i Thailand och ställdes inför uppgiften att laga till några kycklinglår. Jag var inte alls van vid utrustningen, men tänkte att det skulle väl kunna gå att göra mors kycklinggryta även i en wokpanna på gasolspis. Svampen fick bli ostronskivling som jag rev i långa strimlor. Kryddning med ostronsås, soyasås och lite chili. Det blev inte alls illa, men jag saknade allt smöret och grädden, som passar så bra med svamp. Fast kycklingen var minst lika god som hemma!

Klart att äta!

Mors thailändska gryta klar att äta!

Linköping 2011-03-31
Magnus Källberg (text och bilder)


Sidan uppdaterad 2011-04-02 av
Magnus Källberg.