Augusti 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Östergötlands landskapssvamp - kremlor 5

Då närmar sig svamphösten 2011 och det finns på sina håll gott om kantareller enligt många, som plockat rejält av skogens guld. Själv har jag inte hittat så mycket, hoppas det blir bättre i höst. Så jag föll vid åsynen av ett bord med oemotståndliga stora fina bleka kantareller på Stora torget. De kostade bara 40 kronor litern och säljarens unge assistent lade på några extra svampar när jag skulle betala! När jag skulle laga till dem behövde jag inte ens borsta dem, det var bara att lägga dem i pannan.

Vi har inte skrivit om kremlor på länge och därför passar ett av mina första svampfynd redan i början av juli bra att skriva om. Jag hittade en av de kremlor som är lättast att känna igen eftersom man kan observera ett antal tydliga karaktärer redan i fält. Den är också en av de tidigaste kremlorna och heter kantkremla, Russula vesca.

Det man ser först är kanske den ofta ljusa hattkanten som beror på att hatthuden inte når riktigt ända ut och som medför att hattkanten lyser vit. Färgen på ovansidan är lite obestämt brunrosa, fläskfiléfärgad har jag hört en av Sveriges främsta kremlekännare Birgitta Wasstorp kalla den.

En rödaktig kremla med vit hattkant

Skivorna är vita och täta och det finns ofta bruna fläckar på skivor och fot

Färgen på kremlornas skivor är en mycket viktig karaktär, som kan variera mellan helt vit och gul. Kantkremlans skivor är av den vita sorten och de sitter dessutom ganska tätt. Smaken är mild och kantkremlan är en riktig god matkremla.

Kantkremlan är dessutom ovanligt fast i konsistensen och det gäller inte minst foten. I sin bok "Landskapssvampar" citerar Pelle Holmberg svampnestorn Nils Suber som skämtsamt brukade säga att man kunde plocka kantkremlan även i mörker - det var bara att känna på den hårda foten så kunde man inte ta fel.

Kantkremlan är alltså vår egen, Östergötlands, landskapssvamp. Motiven för att välja kantkremlan för Östergötland var flera enligt den ovan nämnda boken av Pelle Holmberg. Ett var att det var en hyllning till Linköpingspojken Nils Suber, som dessutom var specialintresserad av just kremlor.

Linköpings svampklubbs logo är alltså inte helt oväntat en stiliserad kantkremla skapad av Vuokko Svensson för ganska många år sedan. Det är en kantkremla med dörr och fönster som skall föra tankarna till ett hem där alla svampvänner är välkomna.

Svampklubbens märke

Sedan några år belönar Linköpings svampklubb medlemmar som gjort förtjänsfulla insatser med hedersmedlemskap, och som bevis får vederbörande, hittills Eric Svensson och Lennart Gidholm, ett diplom med just kantkremla.

Lennart Gidholm får sitt diplom av ordförande Monica Andersson

 

Linköping 2011-07-31
Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2011-08-01 av
Magnus Källberg.