Augusti 2013
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En ganska vanlig sopp i sommarstaden Linköping

Större delen av sommaren 2013 ligger nu bakom oss och det är inte så lätt att sia om hur svamphösten ska bli. Vi hade en del regn under våren och försommaren. Det är bra för kantarellerna, sa alltid mor, och hon har stöd även från andra. Men nu är det torrt i skogarna nära Linköping och det behövs en hel del regn om det ska bli några svampar. Fast sommarregnen är ju kroniskt slumpartade och svampförekomsten därefter.

En inte helt ovanlig sopp i staden Linköping är eldsoppen, Boletus luridus. Den växer på kalkgrund med lite ädlare lövträd. Sådana finns det ju gott om här i stan, t.ex. ek, bok och lind, både i parker och längs gator. Den kommer tidigt, notisens bilder är från den 15 juli. Eldsoppen tillhör de s.k. ädelsopparna, släktet Boletus, och har en kombination av flera kännetecken, som gör den relativt lätt att artbestämma.

 Eldsoppar på Kaserngatan

Två eldsoppar vid lindarna längs Kaserngatan

 Blå rör vid tumning, tydligt ådernät och röda pormynningar

Eldsoppen har ett tydligt upphöjt rött nätmönster på foten, porerna blir snabbt blå vid tumning och är röda i mynningen medan resten av rören är mindre kraftigt färgade

En liknande svamp är blodsoppen (Boletus erythropus) som man också hittar i lövskog, men på magrare kalkfattig mark. Den är dock lätt att särskilja på att foten inte har något nätmönster utan istället rödaktiga prickar.

Vid snittning blir köttet snabbt blått

Även vid snittning blir köttet snabbt blått
Det är vinrött i fotbasen vilket här döljs något av blånandet

Köttet alldeles ovanför rören är rött

Köttet alldeles ovanför rören är vinrött
Köttet alldeles ovanför rören är vinrött

Att köttet ovanför rören skulle vara vinrött var en nyhet för mig när jag studerade litteraturen. Detta var heller inte så lätt att fånga på bild, eftersom köttet blånade så snabbt att det röda blev mindre uppenbart. Så jag hade en medhjälpare som snittade så att jag genast kunde fotografera. För säkerhets skull ställdes kameran på snabb sekvenstagning. Men så snabb som kameran, som tog 15 bilder per sekund, var nu inte svampen, så bilderna såg alla likadana ut.

Eldsoppens ätlighet råder det inte full enighet om. Man brukar ju som en enkel tumregel säga att man inte ska äta soppar som är röda (eller rosa) på rören eller på foten. Med den regeln är inte eldsoppen något för stekpannan. Enligt Pelle Holmberg och Hans Marklunds "Nya svampboken" (4:e upplagan, 2006) äts dock eldsoppen på flera håll i Europa. Men den anses svagt giftig som rå och kan ge antabusliknande symptom tillsammans med alkohol.

För några år sedan var förekomsten av eldsopp särskilt stor på kyrkogården inne i Linköping. Jag fotograferade eldsoppen på flera ställen och avslutar nu med en bild som någon kanske kommer ihåg från en bildvisning, troligen 1996.

 Eldsopp på kyrkogården

Kan man önska sig bättre sällskap i evigheten än en stilig ädelsopp?

Linköping 2013-07-28, bilder och text av Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2013-07-31 av
Magnus Källberg.