Augusti 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Den enda svampen i Storskoven

En stor del av sommaren har passerat. Det har varit mycket regn och känts kallt där vi har varit, både i Linköping, Oskarshamn och i Danmark på norra Jylland. Lite kantareller hittade vi alldeles innan Danmarksresan.

En hel massa kantareller

En halv korg med kantareller blir man glad av, särskilt när de är nästan färdigrensade

På resan i senare delen av juli tänkte jag att det skulle gå att hitta åtminstone kantareller också i Danmark, men det var magert i Storskoven några mil söder om Fredrikshamn. Nästan det enda som fanns var några exemplar av rodnande flugsvamp, men den kan ju vara värd en notis. Vi har inte skrivit så mycket om flugsvampar, kanske för att månadsnotisen ofta handlar om ätliga svampar och flugsvampar är väl inte det första man tänker på när det gäller mat.

Den rodnande från Storskoven

Svampen från Storskoven

Men när det gäller den rodnande flugsvampen, Amanita rubescens, har den i en del äldre svampböcker betraktats som en riktig delikatess. I Einar Ingelströms "Svampar till husbehov" från 1951 har den betecknats med fyra stjärnor tillsammans med mjölskivling, nejlikbroskskivling, sotvaxing, stjärnhovstryffel, vårmusseron och stenmurkla. Stenmurklan såklart med tillägget att den måste kokas av.

Nu speglar väl omdömena med stjärnor i stor utsträckning författarens personliga smakuppfattning, men den rodnande flugsvampen är en svamp som förmodligen många skulle tycka smakar bra. När det gäller svampars ätlighet brukar jag konsultera Pelle Holmbergs senaste utgåva av Nya svampboken, men han sätter ett frågetecken för den här arten, kanske framförallt för förväxlingsrisken med giftiga flugsvampar och påpekar också att den inte ska förtäras rå.

Den rodnande flugsvampen är ju en vanlig svamp, men variabel till utseende. Fast när den rodnar tydligt är den lätt att känna igen. Den giftiga flugsvamp som är mest lik är nog panterflugsvampen, som är rejält giftig, men inte organskadande som vit och lömsk flugsvamp.

Jag själv frös in lite av den rodnande för några år sedan, men tyvärr saltade jag på den både vid inkokningen innan frysningen och sedan vid tillagningen. Det blev inte så gott, men den fick ju inte bästa chansen att visa vad den dög till, så fler försök ska göras.

Vit och rodnande flugsvamp på samma sida!

Ingelström avhandlar vit flugsvamp (††) och rodnande flugsvamp (****) på samma sida

När det gäller ätlighet är spannet således stort bland flugsvamparna. Där finns både dödligt giftiga, giftiga och ätliga, som kamskivlingarna och den rodnande flugsvampen och även den mycket eftertraktade kejsarflugsvampen (Amanita caesarea), som finns i Sydeuropa. Den minnesgode kommer kanske ihåg att vi fick ett litet smakprov av kejsarflugsvampen på medlemskvällen hösten 2012.

2015-08-01 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-08-03 av
Magnus Källberg.