Augusti 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Stolt fjällskivlingsfotssoppa

Ska det bli ännu en dålig svampsäsong i Linköpingstrakten? Just nu är det i alla fall knastrande torrt i de marker där jag brukar gå, så någon intressant marksvamp med nytagna foton var inte att tänka på till månadens notis. Inspirerad av ett mejl häromdagen från en Gunnar H. tänkte jag att jag kanske skulle sätta mina planer i verket att göra något av de fötter av stolt fjällskivling som jag torkat och sparat under ett antal år. En av påsarna var från 2008, men torkad svamp håller länge.

Sagt och gjort, påsarna med fötterna och mixerstaven med tillhörande mixerbägare plockades fram. Skulle det verkligen vara möjligt att göra ett pulver av dessa sega fötter? Men de visade sig inte vara särskilt sega och efter en stunds bökande och mixande blev det faktiskt ett pulver.

Med hjälp av Google fick jag fram ett lovande recept (http://svamp24-365.blogspot.se/2014/08/enklaste-svampsoppan.html), men eftersom länkar ibland slutar fungera finns det en skärmdump av receptet nedan. Jag sparade inte på grädden och slutresultatet blev cirka tre förrättsportioner mycket god soppa.

Fötter av stolt fjällskivling

De torkade fötterna av stolt fjällskivling

Pulver av stolt fjällskivling

Fötterna omvandlade till svamppulver

Receptet på en enkel svampsoppaAnette Nilssons recept på soppa av svamppulver

Själva soppan

Den färdiga soppan

En av de torkade fötterna var förmodligen från den fjällskivling, som jag skrev om i augustinotisen 2007. Där kan du läsa lite mer om stolt fjällskivling och om att torkad stolt fjällskivling är lika god efter 40 år.

Nu får vi verkligen hålla tummarna för att augusti ska bli en månad med så mycket nederbörd att svamphösten 2016 kan bli riktigt bra och mykologiveckan i Borghamn en succé!

2016-07-30 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2016-08-01 av
Magnus Källberg.