December 2014
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2014

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom några gånger tidigare har redaktören provlagat några av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år. Att laga svamprätter blir faktiskt roligare för varje år, och kanske tycker även du som läser detta så. De två första recepten är Anna-Lenas, medan receptet "Svamp på italienska" kommer från Mia Gahne och Corren och lagades på klubbens matlagningsträff den 27 september i år. Fler recept hittar du i vårt notisregister. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs. Redaktörens kommentarer är markerade med blått.

Svampklubben vill samtidigt önska en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

Svampjansson till en lunch

En god lunch med frestelsen, korv och lite sallad

SVAMPFRESTELSE

6 -10 st potatisar beroende på storlek
1 - 2 st gul eller röd lök
200 g svamp
1 burk ansjovis (ev. 2 burkar om du vill ha mer smak)
3 - 4 dl mjölk, matlagningsgrädde eller grädde

Strimla potatisen. Hacka svamp och lök. Fräs svamp och lök i smör en stund. Krydda lite. Lägg ett lager med potatis i botten på en ugnsform. Fördela ansjovis ovanpå. Varva potatis, svamplök, ansjovis. Överst potatis. Häll på mjölk/grädde . Ugnsgrädda i 200 - 225 °C i c:a 40 - 50 min.

Jag hittade lite blandsvamp i frysen och några bitar torkad blomkålssvamp och lade till torkad rödgul trumpetsvamp. Ost brukar man väl inte ha på Janssons frestelse, men det blev lite ost ovanpå också.

JULENS POPULÄRASTE SOPPA

4 portioner

250 gr svamp eller mer
2 st stora lökar
2 st morötter, rårivna
2 l buljong
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 - 3 dl grädde eller någon annan valfri mejerivara
soja och olika pepparsorter (gärna citronpeppar) till fräsning av svamp och lök

Hacka svampen, skala och riv morötter, skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en kastrull. Krydda med salt och citronpeppar. Häll över buljongen och låt svamp och lök sjuda. Tillsätt de rivna morötterna. Vispa ihop mjöl och mjölk till en redning. Häll i denna under omrörning. Låt sjuda ihop så soppan blir simmig. Späd med mejerivara till önskad konsistens. Smaka av.

Servera med ett gott bröd.
 

BLODRISKESOPPA

Som matsvamp är den mycket god men hårdsmält. Jag förväller den först i sitt spad och steker den i smör med salt och svartpeppar samt finhackad rödlök - länge. Ströar på lite mjöl, reder av med lite mjölk och 3 dl vispgrädde. Soppan får småputtra ca en timme. Därefter passerar jag den genom en sil. Den smakar fantastiskt!

Även denna soppa är väl lite julig genom sin färg från blodriskan. Receptet hittade jag på nätet, men nu hittar jag inte igen det. Jag lät bitarna av svamp vara hela, men man får nog ännu mer svampsmak om man mixar eller passerar soppan som i receptet.

Två (l)ju(v)liga soppar

Blodriskesoppa och "Julens populäraste soppa"

Svamp på italienska

Ett riktigt bra recept, men kanske kunde det varit lite mer mozzarella

Svamp på italienska

Svampen vi använde var cirka två liter nyplockade milda kremlor av alla de olika sorter. Det är inte så noga när man använder kremlor, är de bara milda (och välsmakande) så kan man använda alla kremlor.

Om du har frågor om de två översta recepten kontakta
Anna-Lena.


Sidan uppdaterad 2014-12-14 av Magnus Källberg