December 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2015

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom några gånger tidigare har redaktören provlagat några av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år. Att laga svamprätter blir roligare för varje år, nästan lite konstigt att jag som varit så intresserad av svamp upptäckt detta så sent...Två av recepten är Anna-Lenas, medan soppan med timjan och mascarpone kommer från Corren och Mia Gahne. Fler recept hittar du i vårt notisregister. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs. Redaktörens kommentarer är markerade med blått.

Svampklubben önskar också en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

Morotskrans

Morotskransen var lite svår att få ut helt perfekt ur formen,
men det var inget fel på smaken...

SPENAT- eller MOROTSKRANS MED SVAMP

300 g fryst hackad spenat
eller cirka 4 dl kokta grovt rivna morötter
200 g finhackad svamp
1 st finhackad lök, gärna rödlök
5 st vispade ägg
3 dl mjölk
salt, citronpeppar, allkrydda

Tina den frysta spenaten i en kastrull med lite matfett. (Alternativt: Skala och koka morötterna i bitar. Riv dem grovt, gärna i mixer.) Stek svamp och lök, krydda. Rör samman alla ingredienserna till en smet. Häll i en smord form. Grädda i 225 °C c:a 40 - 60 min beroende på smetens tjocklek. Stjälp upp formen på ett serveringsfat.

Jag tog torkade svarta trumpetsvampar (cirka 10 g) och thailändsk torkad Hed Khao (cirka 15 g), som du kan läsa lite om här i en tidigare notis. Hed Khao har inte så stark smak, men passade bra i denna rätt med mycket smak av de söta morötterna.

IngredienserUtförande
Den ljuvliga soppan...

En verkligt delikat soppa, som säkerligen inte blev sämre av lite sparad steksky från en tidigare tillagad rostbiff. Svamparna var torkad rödgul trumpetsvamp samt blek taggsvamp och stolt fjällskivling från frysen. Blek taggsvamp har blivit en av mina favoritsvampar denna höst då den funnits i stora mängder med stora och nästan larvfria fruktkroppar. Blek taggsvamp kanske inte har så väldigt stark egen smak, men konsistensen tycker jag är fantastisk. Sen ska jag kanske tillägga att jag inte sparade på mascarponen, varken i soppan eller som synes på brödbiten.

Julbordsfavoriten

Svampen kan man gott skära i ganska stora bitar, och så även laxen.
Nu återstår bara dillen och ostsåsen och sedan en kvart i ugnen

Julkalasets favorit

300 g rökt eller gravad lax
300 g svamp (mängden svamp avgörs av tillgång)
1 st purjolök
dill
smör
2 - 3 dl grädde
1 bit gorgonzola eller Dana Blue (eller ostbrickans restbitar)
citronpeppar

Skiva svamp och purjolök och stek i stekpanna. Krydda. Skär laxen i mindre bitar. Varva ner lax, svamp och purjolök i en ugnsfast form. Strö över dill. Smält ostbitarna med grädden sakta i en kastrull under omrörning. Häll ostsåsen i ugnsformen. Gratinera i 225 °C cirka 10-15 min.

Servera med kokt pressad potatis och sallad.

Svampen jag använde var soppar från frysen, mest tegelsopp skuren i stora bitar. Jag tyckte att ostsåsen blev i tunnaste laget och redde därför med lite Maizenaredning.

Om du har frågor om första och sista receptet kontakta
Anna-Lena. Foton av Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2015-12-02 av Magnus Källberg