December 2018
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2018

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom tidigare har redaktören provlagat av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år, och denna gång Bergslagsbondens julfavorit. Vi kompletterar med de goda svampanrättningarna som bjöds på av Ulla Hodges och Monica Andersson vid svampklubbens medlemskväll nyligen. Fler recept hittar du i vårt notisregister. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs.

Svampklubben önskar också en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

Bergslagsbondens julfavorit

1 st kålrot

300 g svamp (mängden svamp avgörs av tillgång)
1 - 2 st rödbetor (färska eller inlagda)
1 - 2 st lökar
2 - 3 dl grädde
2 - 3 msk mjöl
citronpeppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt. Förväll skivorna i lättsaltat vatten. De ska bli ordentligt mjuka. Lägg skivorna en och en på en smord plåt. De ska få plats var för sig. Hacka svamp och lök och stek till löken är härligt brynt. Krydda. Tillsätt de hackade rödbetorna. Rör om så allt blir rödrosa. Pudra över lite mjöl och späd med grädden.

Fördela stuvningen på kålrotsskivorna som ligger en och en. Strö rikligt med riven ost ovanpå. Gratinera i ugnen 225 °C cirka 10 -15 min. Smakar bra till julbordets alla kötträtter.

Bergslagsbondens före
Bergsslagsbonden med ost

Bergslagsbondens julfavorit innan och efter gratineringen

Svampquesadilla, recept

Svampquesadilla, recept av Mia Gahne från Corren 2018-11-01

Svampquesadilla
Svampquesadilla

         

Svampkräm
Svampkräm

Svampkräm

24 g torkad Karl Johan och svart trumpetsvamp (ung 2/3 Karl Johan)
1/2 finhackad gul lök
2 dl grädde
2 förpackningar Philadelphiaost (400 g)

Blötlägg den torkade svampen 30-60 min eller tills den är mjuk, låt den sedan rinna av. Hacka svampen. Klyfta löken och lägg den en stund i kallt vatten innan den finhackas.

Fräs lök och svamp en stund i smör. Häll på grädden. Låt koka minst 20 min och låt röran bli rätt fast. Låt det hela svalna. Vill man ha extra finfördelat kan man använda stavmixer eller hushållsmaskin. Mixa röran med färskosten. Smaka av med salt och peppar.

Används som pålägg på bröd men går också bra att ha som fyllning i grillade dubbelmackor.


Som avslutning en liten bildkavalkad med några av årets röda flugsvampar, en svamp med passande utseende för att pryda julen

Om du har frågor om Anna-Lenas recept kontakta
henne. Foton av Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2018-12-01 av Magnus Källberg