December 2020
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2020

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. I år lär väl inte julen likna några andra jular eftersom vi uppmanats att inte träffas så mycket och så många som vanligt. Men att laga några svamprätter kan kanske pigga upp. Vi börjar med Tommy Svenssons recept på skaldjursdoftande svampar, följt av ett sätt att laga till jätteröksvampen (om man nu råkar ha lite sådan i frysen) och avslutar med ett av Anna-Lenas julsvamprecept där kanel är en ovanlig och lite julig ingrediens. Redaktörens avslutande kommentarer i blått. Fler recept hittar du i vårt notisregister.

Svampklubben önskar också en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

Tommys recept till kvällsmål

TOMMY SVENSSONS SILLKREMLERECEPT

Vid Tommys svampföredrag i februari i år visade han inte bara vackra bilder på svampar och berättade om dem. Han gav också några tips på tillagning och hans recept på sillkremlor eller mandelriska med deras speciella skaldjursarom tyckte jag lät extra spännande.

Har man haft turen att hitta sillkremlor eller mandelriska så kan man pröva detta recept. I avsaknad av dessa svampar kan man enligt Tommy använda andra arter med fast konsistens, t.ex. kremlor, och smaksätta med lite hummerfond.

Hacka svampen fint. Lägg den i en kastrull och häll på mjölk så det täcker hälften av svampen. Använd gärna lantmjölk som är ohomogeniserad och lite fetare, finns i de flesta livsmedelsaffärer. 

Salta så mycket att man får en känsla av skaldjurssälta. 

Koka på svag värme i cirka 20 minuter. Rör då och då så det inte sätter sig i botten. 

Klipp i lite dill och hyvla i några skivor gräddost som får smälta tills konsistensen är lagom. 

Servera på en omelett, en varm macka eller varför inte som fyllning i crêpes.

Jag råkade ha lite torkade kremlor och använde dem. Tjugo gram torkade kremlor och en matsked hummerfond tyckte jag blev bra. Jag serverade svampstuvningen på en omelett och drömde mig tillbaka till barndomen då mor bjöd på svampstuvning på omelett och stekt korv till kvällsmat. Det här blev en riktigt god måltid.

PANKOPANERAD JÄTTERÖKSVAMP

Hittar man en jätteröksvamp blir det mycket att ta vara på. Jag fick med en sådan hem och funderade på hur den skulle tas om hand. Skar den i lagom tjocka skivor (cirka 1½ cm) och sedan lade jag hälften av skivorna direkt i frysen. Resten lade jag i stekpannan utan smör och värmde på tills skivorna blivit betydligt tunnare. Sedan hamnade även de i frysen i avvaktan på tillagning.

Panko är ett lite grövre ströbröd med ursprung i Japan som ger en extra krispig stekyta, det skulle vara spännande att testa. Jag hittade ett recept på pankopanerad torsk och det följde jag. Först tinade jag svampen, sedan dubbelpanerades den med mjöl, ägg och sist panko.

Resultatet såg väldigt lockande ut, lite som en läcker schnitzel. Jag tyckte den förstekta svampen var godast och värd det extra besväret.

Med garnering som en wienerschnitzel kan man i alla fall lura ögat, om än inte smaklökarna.

Ett alternativt sätt att laga till jätteröksvampen finns i notisen från 2013.

Pankopanerad jätteröksvamp
Julens kalasskinka
Lite ris och några små tomater och måltiden är komplett
Lite kanel över innan osten läggs på
Hela måltiden

JULENS KALASSKINKA

4 portioner

600 gr skinka eller rökt kött, t.ex. rökt kött från vilt
1 påse wokgrönsaker (djupfryst, 500 gr)
2 - 3 dl grädde
150 - 200 gr svamp, valfri sort
1 - 2 tsk kanel
1 - 2 dl riven ost, eventuellt

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär köttet (skinkan) i små kuber eller strimlor. Hacka och stek svampen om du använder rå eller färskfryst svamp. Lägg wokgrönsakerna i botten på en ugnsform (det går också med andra grönsaker), fördela svamp och skinka ovanpå.

Pudra lite kanel över, lägg på den rivna osten och häll på grädden. Gratinera i ugnen till dess att rätten fått en gyllenbrun färg och grönsakerna känns klara.

Serveras med ris, potatis, pressad potatis eller pasta.

Den originella kryddningen med kanel ger julkänslan!

Om du har frågor om Anna-Lenas recept kontakta
henne.


Sidan uppdaterad 2020-12-01 av Magnus Källberg