Februari 2012
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Ett alternativ till svampplockning

Då verkar det till slut ha blivit lite vinter även runt detta årsskifte - nu en hel vecka med frysgrader dygnet runt! Men ljuset är på väg tillbaka, det är verkligen något att vara tacksam över.

Månadens notis blir en tillbakablick på sensommar och höst. Matsvampar brukar jag inte tycka mig ha så mycket tid att plocka och framförallt att rensa, det är alltid en eller annan utställning eller liknande som känns viktigare. Därför tar jag mest sådana arter som inte är så lätta att få tag i på annat sätt. Sillkremla, mandelkremla, stolt fjällskivling, kungschampinjon och andra "vilda" champinjoner och några arter till. Blodriskor plockar jag gärna även om det inte brukar bli mycket, om ens något, kvar efter rensning. Om jag inte stött på den läckra tallblodriskan förstås, den brukar inte vara så larvangripen.

Och ett fint kantarellställe kan väl ingen gå förbi...

Sedan några år tillbaka, och nog lite inspirerad av min gamla mor, köper jag istället en del svamp på torget. Mor kunde inte på gamla dar ta sig ut i skogen själv, men hon ville såklart fortsätta att njuta av färska kantareller. Kantareller är allt svårt att klara sig utan. Det står alldeles klart när jag tänker på de omeletter med kantarellstuvning och stekt korv, som serverades i mitt barndomshem - de lyser med ett särskilt ljus i mitt minne!

I torghandeln brukar det finnas alla slags kantarellsvampar och blek taggsvamp och ibland även andra arter. Karljohan förstås, men inte förra året, som inte var något karljohanår i skogarna runt Linköping. Vill man ha reda på vilka svampar som kan finnas på torget, kan man titta på Livsmedelsverkets hemsida.

På Stora torget i Linköping

Svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp, kantareller och blek taggsvamp på Stora torget i Linköping i slutet av augusti 2011

Jag har alltid fått väldigt fina, välrensade svampar som det i princip bara varit att skära ner och lägga i pannan. Och priset har inte känts särskilt avskräckande, runt 35 kronor litern.

Från Lilla torget i Oskarshamn

Lilla torget i Oskarshamn i slutet av september förra året

Liksom i Linköping ville inte heller i Oskarshamn försäljaren vara med på bild, men hon hade trattkantareller, kantareller, svart trumpetsvamp och även en fin blomkålssvamp till försäljning.

Men skam den som ger sig! Så till slut fick jag tag på någon som gärna visade upp sina fina kantareller under ett parasoll på Stora torget i Linköping.

Aizhen Liang visar sina fina kantareller

Aizhen Liang med rötter i Kina visar upp en av sina välfyllda kantarellkartonger

Idag talas det ofta om att maten ska vara närproducerad. När jag har frågat har svaret alltid varit att svamparna var plockade igår. Det känns som en trygg garanti för närproducerat. Och nog känns det bra att kunna gynna de flitiga personer som hjälper till att ta tillvara naturens gåvor.

Linköping 2012-01-29
Text och bild:
Magnus Källberg


Sidan publicerad 2012-01-31 och uppdaterad 2018-02-27 av
Magnus Källberg.