Rapporterna är uppdaterade 2008-03-01 klockan 21:43.

Linköpings svampklubbs höstprogram 2007. 

Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna till aktiviteterna.

Söndag
12 augusti

SVAMPINFORMATION PÅ LANDERYDSDAGEN

Svampklubben hade liksom några tidigare år ett svampbord på Landeryds hembygdsförenings sommarfest. Vi hade hittat drygt femtiotalet svamparter, de flesta plockade i Ullstämmaskogens naturreservat. Bortsett från ett antal större och mindre regnskurar var det en aktivitet som verkade uppskattas av besökarna. Några bilder från dagen kan du hitta här.

Du kan läsa mer på hembygdsföreningens hemsida under rubriken "Detta har hänt".

Måndag
20 augusti

SVAMPINFORMATION I

Svampklubbens populära och uppskattade tradition med svampinformation måndagskvällar på NaturCentrum fortsätter. Även denna höst har vi utökat till varje måndag 20 augusti till 1 oktober. Vi hade ett femtontal besökare och cirka 40 namnsatta svamparter utlagda på tallrikar. Det roligaste fyndet var nog en fin blåsopp, som dock inte var plockad i Östergötland utan mera västerut. Annars var de flesta svamparna plockade i Vallaskogen på söndagen. Två bilder finns här.

Onsdag
22 augusti

SVAMPUTFLYKT

Säsongens första svamputflykt samlade cirka 20 deltagare och gick liksom många tidigare år till skogen vid Vidingsjö motionscentrum. Det var ganska så torrt i skogen och inte särskilt mycket svamp, men de fruktkroppar som fanns var av någorlunda skaplig kvalitet. Förutom en del kantareller kan nämnas några fina kungschampinjoner. Det fanns anmärkningsvärt få soppar för att vara vid den här tiden på säsongen, bara några strävsoppar, en karljohan men flera exemplar av gallsopp. Tre bilder finns här.

Måndag
27 augusti

SVAMPINFORMATION II

Andra svampinformationen för hösten fick äga rum utanför NaturCentrum eftersom stora salen renoverades. Rätt snart började det regna och blåsten svepte med sig de utlagda svamparna några gånger. Men ett femtontal besökare kunde ändå titta på cirka 35 utlagda arter. Den absoluta höjdpunkten var några exemplar av goliatmusseron eller matsutake, som Ulla Hodges tagit med från svampkonsulenternas träff i den gångna helgen i Piteå. Den svampen betalar japanerna cirka 200 för om den är av högsta kvalitet. Några bilder från kvällen kan du hitta här.

Torsdag
30 augusti

SVAMPUTFLYKT

Så var det dags för andra utflykten för hösten och eftersom mötesplatsen var Gamla Linköping gick vi helt enkelt i den närbelägna Vallaskogen. Tyvärr fanns det inte särskilt mycket svamp där, men det är nog likadant överallt nära stan, och det går ju inte att fara så långt på en kvällsutflykt. Men när många är ute och plockar, vi var drygt dussinet deltagare, så kommer det ändå in tillräckligt med svamp för att man ska kunna visa på något av svamprikets mångformighet. Två bilder från kvällen hittar du här.

Söndag
2 september

SVAMPUTFLYKT I FAGER KINDABYGD

Lennart Gidholm och Eva Dahlgren hade rekat i "sina" skogar i Kindabygden och kommit fram till att det fanns mest svamp vid motionsspåret i Brokind. Så det blev alltså målet för söndagsutflykten med tio deltagare. Och vi hittade faktiskt en hel del svamp, t.ex. riktigt fina kremlor vilket alls inte varit fallet tidigare. Sedan körde vi till en vacker hage vid Kinda kanal och Brokinds slott för att fika och gå genom korgarna. Några bilder från utflykten finns att titta på här.

Måndag
3 september

SVAMPINFORMATION III

Till tredje svampinformationen kom ett tiotal besökare, som kunde titta på ett trettiotal svampar. Det är inte särskilt tätt mellan svamparna just nu i skogarna runt Linköping, men det är nog en del smått på gång, så kanske kan det fortfarande bli en skaplig säsong. Några stora granna mandelriskor var dagens vackraste fynd. En bild finns här.

Lördag-Söndag
8 - 9 september

SVAMPUTFLYKT INFÖR JÄTTEGRÖNT och SVAMPBORD PÅ "JÄTTEGRÖNT"

Ulla Hodges skriver: Svamputflykten på lördagen 8/9 leddes av Sune Pettersson och Eric Svensson och gick till skogen norr om Raelstorp. Vi var sammanlagt sju personer och tre hundar som tålmodigt letade efter svampar i de fortfarande ganska svampmagra markerna. Vi hittade bl.a. kremlor, kantareller (även helt vita), några soppar, men otroligt nog bara ett par trattkantareller.

Till "Jättegrönt" söndagen 9/9 hade vi lyckats få ihop nog med svampar till en utställning. Vi hämtade även några svampar i Ekholmen av studenterna vid Umeå universitet som hade utställning på lördagen. Det var mycket mindre folk i Gamla Linköping än vanligt under "Jättegrönt", men vi hade en jämn ström av besökare under hela dagen. Några bilder finns här.

Måndag
10 september

SVAMPINFORMATION IV

Fjärde svampinformationen besöktes av ett drygt femtontal personer. Även denna gång fick vi hålla till utomhus på grund av krock med Linköpings akvarieförening, som hade bokat NaturCentrum före oss... Men det är ingen större nackdel att vara ute, åtminstone om det är uppehållsväder. Ulla Hodges hade även tagit med svampbackarna från gårdagens utställning, så det fanns mycket svamp att titta på. Några bilder finns här.

Onsdag
12 september

SVAMPUTFLYKT - KVÄLLSPLOCKNING!

Utflykten gick till "Giddes skog" söder om Vikingstad. Tyvärr var väl svamptillgången inte helt lysande men dussinet deltagare fick i alla fall se både blomkålssvamp, brunsopp och så förstås en väldig massa pluggskivlingar. Några bilder finns här.

Helgen
15 - 16
september

SVAMPMÖTE I UPPSALA

Rapport kommer så småningom, eventuellt i form av en månadsnotis.

Läs mera på Internet: http://www-conference.slu.se/forumfungorum/

Söndag
16 september

SKOGENS DAG I VIDINGSJÖSKOGEN

Lennart Gidholm, som var en av de ansvariga för aktiviteten skriver: Regntunga skyar hängde över Linköping och det droppade då och då så vi hade inga förväntningar om att få många besökare. Men inte skrämdes linköpingsborna av lite regn inte. Under 3-4 timmar hann många skogsintresserade i alla åldrar stanna till vid vårt bord. Och intresset och nyfikenheten på svamp var det inget fel på trots att vårt svampsortiment nog var torftigare än förra året. Många besökare inte minst bland de yngsta visade stora kunskaper, och vi fick också ta del av intressanta personliga rön, t.ex. av den lömska gula fingersvampen, och av karbolchampinjonerna kring länsstyrelsens hus. Några bilder finns här.

Du kan också titta på kommunens och skogsstyrelsens informationsblad.

Måndag
17 september

SVAMPINFORMATION V

Har månne svampsäsongen börjat repa sig? Tjugotalet besökare kunde studera nästan 80 (åttio!) tallrikar med namnsatta svampar. De flesta svamparna var plockade i Ullstämmaskogen, men även Hellgrenshagen, Sturefors och Brokind hade bidragit till det stora antalet. Och en vacker jordstjärna hade hittat hit ända från Loftahammar. Den visade sig så småningom vara den sällsynta rödbruna jordstjärnan (Geastrum rufescens) som är hotklassad som NT och även är Gotlands landskapssvamp. För artbestämningen stod Rolf-Göran Carlsson i Skövde. Två bilder finns här.

Lördag
22 september

SVAMPUTFLYKT

Ett tjugotal personer följde med på utflykten som gick till Olstorp, Ljungsbros motionsområde. Det var ganska bra tillgång på svamp och en rätt stor variation. Dessutom var det ett strålande vackert höstväder! Två bilder från utflykten kan du hitta här.

Måndag
24 september

SVAMPINFORMATION VI

Det fanns fortfarande en del svamp - efter utställningen räknade vi in 64 kort med svamparnas namn. Antalet besökare var dock inte så stort i dag.

Söndag
30 september

SVAMPUTFLYKT - Sena höstsvampar

Säsongens sista utflykt i Svampklubbens höstprogram gick till Ullstämmaskogens naturreservat, som nog varit bland de svamprikaste lokalerna runt Linköping denna höst. Det var många år sedan klubben var där nu, men med den nya parkeringsplatsen som färdigställdes förra året är området betydligt mer lättbesökt än tidigare. Dussinet deltagare hittade en del matsvamp, främst trattkantareller men även den goda rökslöjskivlingen kunde plockas. Och faktiskt finns det fortfarande en del nyuppkomna soppar. Tre bilder från utflykten finns här.

Måndag
1 oktober

SVAMPINFORMATION VII

Sista svampinformationen för hösten bjöd på dryga femtiotalet svamparter. Antalet besökare var lite större idag, cirka 20, eftersom några elever från Anders Ljungstedts gymnasium besökte oss. En av killarna imponerade genom att snabbt kunna sätta "rätt" namn på svamplukter, det är det inte så många som kan. En bild från kvällen kan du hitta här.

Torsdag
4 oktober

PAPPER AV SVAMP - Liza Johansson

Lennart Gidholm, som var kvällens ansvarige, skriver om Liza Johanssons föredrag. Det ska nog till en konstnär från Dalsland för att sätta igång något så udda som att göra papper av svamp. Att det gick och dessutom var enkelt och gav utmärkta resultat blev vi ca 25 personer som kom till Liza Johanssons uppvisning på NaturCentrum helt övertygade om.

Liza berättade att hon kommit på tekniken när hon började blanda in svampar för att ge färg åt papper som hon tillverkade av pappersmassa. Hon experimenterade, och upptäckte så småningom att det gick alldeles utmärkt att göra papperet av enbart svamp. Bäst gick det med tickor, som ju har en fastare struktur. Vanliga mjuka svampar gav ett mindre hållbart papper.

Hon inledde med ett bildspel som visade, såväl svamppapperstillverkning som en lång rad tickor tillsammans med prover på hur papperet från dem såg ut, och exempel på vad man kunde göra av svamppapper. Därefter gick hon över till att demonstrera hur man gjorde.

Hon hackade lagom fuktad björkticka i bitar som pytsades i en mixer tillsammans med någon liter vatten. Bzzzzzz lät det under någon minut och sedan var svampmassan klar att hällas över i en diskbalja med mera vatten i. Ett nät på träram sänktes ner, fylldes med svampgegga, lyftes upp, och efter avrinning vältes svampskiktet ut på en fuktad tygbit. En annan fuktig tygbit lades över och sedan fick kvarvarande vatten sugas upp av gamla tidningar.

När Liza var klar var det vår tur att pröva på. Och pröva-på lusten var det verkligen inget fel på. Den ena efter den andra hoppade fram och tillverkade ett ark papper, och inte så få blev bitna och köpte handledning och även nätramar som Liza hade med sig. Den som missade tillfället att handla kan nå Liza på e-postadressen .

Några bilder från kvällen hittar du här. Du kan också läsa en artikel om Liza Johanssons papperskonst i NWT.

Onsdag
28 november

MEDLEMSKVÄLL

Medlemskvällen var mycket välbesökt. Styrelsen hade arbetat lite extra med personliga inbjudningar till de medlemmar som inte kunnat nås med inbjudan via epost. Så det var närmare 50 personer på plats i NaturCentrums trevliga lokal. Anna-Lena Persson, Ulla Hodges och Annette Lundborg hade lagat ett antal goda svamprätter. Du hittar recepten i decembernotisen för 2007. Efter en måltid med olika goda smårätter av svamp och svampsoppa var det en tipstävling med tretton svampar där man skulle försöka klura ut vilken av tre alternativa svampar som bilden föreställde. Det var nog rätt svårt men det var flera som hade tio rätt eller mer. Vinnare var Monica Andersson med 12 rätt. Sedan sträckte vi på benen och fikade innan det var dags för Ulla Hodges och Annette Lundborg att visa bilder från sina svampresor till Litauen. Svamp har en helt annan status i öst och det var nog en och annan, bl.a. författaren till dessa rader, som kände sig riktigt sugen på att åka dit själv och uppleva verkligheten bakom Ullas och Annettes intresseväckande bilder. Sedan avslutades kvällen med en dragning av lotterivinsterna till två försålda lotteriringar innan det var dags att ställa i ordning lokalen och gå hem. En synnerligen trevlig medlemskväll där det uppstod något av stämningen från våra traditionella julbord för ett antal år sedan.

Cirka tjugo bilder och en kort videosnutt från kvällen hittar du här.

Cirkelstart:
20 augusti

Studiecirkel - SIGNALARTER

Många svamparter har visat sig vara bra arter, som signalerar värdefulla skogar ur naturvårdssynpunkt. Naturskyddsföreningen Linköping och Studiefrämjandet anordnade tillsammans med Linköpings svampklubb även hösten 2007 en studiecirkel om svamp med inriktning på marksvampar i skogen.

Vid upptaktsträffen den 20/8 bestämdes ett antal träffar, alla med samling vid NaturCentrum för samåkning och nära målet cirka en kvart senare, enligt tabellen nedan. Antalet deltagare vid de flesta exkursionerna var cirka fem. Vi var ute vid alla tillfällena utom det sista och besökte intressanta miljöer i Linköpings närhet. Sedan åkte vi oftast till NaturCentrum och tittade närmare på våra fynd. Svampsäsongen var ganska skral men en del roliga fynd gjordes. Länkar till fyndlistor finns nedan och här finns några bilder från kursen.

Datum

Klockslag

Andra samlingsplats

Mål

Måndag
20/8

19:00
NaturCentrum

Cirkelstart

Torsdag
30/8

18:00
NaturCentrum

18:15
Naturum, Kärna scoutgård

Kärna Mosse, fina lundmiljöer med chans till ovanliga svampar. Fyndlista här.

Torsdag
6/9

17:30
NaturCentrum

17:45
Slaka kyrka

Granåsen, en vildvuxen lövskog, mellan Slaka och Lambohov, lokal 29 i kommunens utflyktsguide. Fyndlista här.

Torsdag
13/9

17:30
NaturCentrum

17:45
Fröbergets parkering

Tinnerö eklandskap blev Tinnerö skog istället.
Fyndlista här.

Onsdag
19/9

17:30
NaturCentrum

17:45
Hellgrenshagens parkering

Hellgrenshagen, fin barrskog på kalk. Fyndlista här.

Lördag
29/9

09:00
NaturCentrum

Sturefors naturreservat. Fyndlista här.

Söndag
21/10

09:00
NaturCentrum

Ängs- och hagmark vid Slattefors och Sveden. Fyndlista här.

Torsdag
15/11

18:30
NaturCentrum

Sammanfattning av 2007 års cirkel. Sammanfattningslista här.

Cirkelstart:
20 augusti

NYBÖRJARKURS I SVAMPKUNSKAP

Måndagarna 20 aug, 27 aug, 3 sep, 17 sep, 24 sep och 1 okt:

Kursen startade den 20 augusti då vi gick igenom litet allmänna regler för svampplockande och de egenskaper och kännetecken hos svamparna som man behöver titta efter för att kunna artbestämma en svamp. Vi kom också överens om datum och upplägg av kursen.

Måndagen den 27 augusti var vi tvungna att hålla till utomhus, eftersom lokalen i NaturCentrum fick golvet renoverat. Det blåste och regnade, men en tapper skara stod kvar under taket vid entrén och gick igenom de få svampar, som kommit in tidigare under dagen. Kvällens bonus - alla fick se och lukta på den omtalade goliatmusseronen, och vi kunde dessutom fortsätta att jämföra lukter bland de svampar som fanns på bordet.

Trots enstaka kraftiga regnskurar under hösten var det torrt i markerna och ont om bra matsvamp, så vi kunde inte i förväg bestämma ett speciellt tema för varje kväll. Vi repeterade svampar vi tittat på tidigare och gick sedan igenom litet nytt bland de svampar som kommit in till svampinformationen innan. Under kursens gång hann vi prata om soppar, kremlor och riskor, kantareller, tickor och taggsvampar, flugsvampar och andra giftsvampar samt svampgifter.

Den dåliga svampsäsongen lockade kanske inte så många att lära sig mer om svamp, men en grupp på 8 personer kom troget till kurskvällarna och dessutom kom en del mer tillfälliga besökare. De som följt kursen var nöjda och tyckte att de lärt sig mycket.


Sidan är senast ändrad 2008-07-31 av Magnus Källberg.