Rapporterna är uppdaterade 1999-12-14 klockan 06.00
Linköpings svampklubbs höstprogram 1999.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  Tyvärr ställdes många av aktiviteterna in på grund av den dåliga svamptillgången, men det vi ändå gjorde kan du läsa om här nedan.

Måndag
23 aug

SVAMPREPETITION på svampar du glömt eller aldrig kunnat

Stig Persfalk skriver om kvällen:

Marie Jadner visade diabilder på ett stort antal svampar och berättade inspirerat om de matsvampar som finns och deras användning i matlagning. De farliga giftsvamparna ägnades ett stort utrymme. Det framhölls vikten av att man undviker eller är mycket försiktig med de förväxlingssvampar som finns. Till sist uttryckte de cirka 35 deltagarna den förhoppningen att svampsäsongen skall bli betydligt bättre än vad starten har varit.

Måndag
30 aug

SVAMPINFORMATION - 3 Måndagar på NaturCentrum

Första svampinformationen för hösten lockade fler deltagare än väntat. Cirka 15 personer kom för att beskåda det tjugofemtal svamparter som lagts ut på borden. Tio av svamparna kom från Värmland där Marie Jadner tillbringat en vecka med svampkonsulenterna och där det fanns svamp. Ytterligare ett femtontal hade Barbro Carlsson plockat i trakterna av Godegård. Där fanns det också mer svamp än runt Linköping.

Inställt
Lördag
11 sept

SVAMPUTFLYKT inför svamputställningen på NaturCentrum

På grund av torkan ställdes svampplockningen in.

Inställt
Söndag
12 sept

SVAMPUTSTÄLLNING på NaturCentrum

På grund av torkan ställdes svamputställningen in. Vi hoppas på bättre lycka med nästa svamputställning på Collegium den 26 september.

Helgen
10 sept-
12 sept

SVAMPHELG I BERGSLAGEN - njut av naturens rikedom

Måndag
13 sept

SVAMPINFORMATION - Måndagar på NaturCentrum

Andra svampinformationen för hösten lockade 13 besökare, som kunde studera ungefär lika många svamparter. Kvällen räddades av Lennart Gidholm som tagit med några typiska arter från en skånsk bokskog. Man kunde således titta på grönriska, bokkremla, vitgul flugsvamp och några arter till. Sune Pettersson bidrog med en jätteröksvamp, kanske var även den plockad i Skåne?

Inställt
Måndag
20 sept

GOURMETKVÄLL - våga prova "nya" svampar

På grund av torkan och den därmed följande dåliga svamptillgången ställdes gourmetkvällen in. Intresset visade sig också vara lågt, ingen hade kontaktat någon av de ansvariga innan kvällen och inga personer kom heller till Gamla Linköping.

Inställt
Lördag
25 sept

SVAMPUTFLYKT inför svamputställningen på Collegium

Utflykten ställdes in på grund av den dåliga svamptillgången runt Linköping just nu.

Inställt
Söndag
26 sept

SVAMPUTSTÄLLNING på Collegium

Inte heller höstens andra svamputställning blev av. Styrelsen tvingades att som så många andra svampklubbar i Sverige ställa in höstens stora glädjeämne - svamputställningen. Men vi hoppas på förståelse för detta. Om det inte finns någon svamp är det svårt att hålla utställning och dessutom brukar antalet besökare vara mycket lågt.

Måndag
27 sept

SVAMPINFORMATION - Måndagar på NaturCentrum

Svampklubbens tredje svampinformation för hösten lockade endast tre deltagare men det finns ju knappt någon svamp runt Linköping just nu.

Onsdag
20 okt

SVAMPARNAS SEXLIV med mera…

Klas Jaederfeldts föredrag på NaturCentrum lockade 22 deltagare. Klas, som arbetar vid Naturhistoriska Riksmuseet, redogjorde på ett intressant och medryckande sätt för svamparnas sexliv och olika levnadssätt som parasiter, saprofyter och mykorrhizabildare. Klas varvade sina exempel på olika svampars strategier med diabilder på svampar i de olika grupperna. Hur mycket sporer olika svampar kan bilda beror på hur stor yta som är tillgänglig för sporbildning. Den är ganska liten för slätsvamparna, större för svampar med veckat hymenium som murklor (och veckningen gör svampen mekaniskt stabilare), ännu större för sopparna med sina rör och störst för röksvamparna, som ju nästan helt består av sporer när de är mogna. Olika svampar sprider sina sporer på olika sätt: via luften, via vatten, via djur (tryfflar) bland annat. Många roliga exempel på sporspridning kan man se hos buksvamparna: röksvampar, brödkorgssvampar och jordstjärnor.

Efter en kort paus fortsatte Klas att berätta om svampar på udda substrat som klövar, i älglegor och på olika frukter. Vissa svampar sprider sig mest utan sporer, till exempel pulvertickan som sprids med konidier (mikroskopiska spridningselement, som bildats utan sexuell befruktning) istället för sporer. Ett roligt exempel på svampars rörlighet var berättelsen om forskaren som studerade slemsvampar (myxomyceter). Han hade glömt att släcka lampan efter sina studier av en slemsvamp och när han kom tillbaka på morgonen hade svampen krupit iväg ut ur lampans sken och befann sig i skuggan, det är alltså inte bara människor som vill få litet svalka ibland! Klas fortsatte sitt föredrag med att ge olika exempel på vad svamp kan användas till. Jästsvamparna är förmodligen de svampar som människan använder mest men man kan även äta svamp, färga med svamp, utvinna mediciner ur svamp (penicillin, cyklosporin), ha svamp som doftmedel (nordlig anisticka och dofttaggsvamp), göra kläder av svamp (fnöskticka) och mycket annat.

Som sista punkt berättade Klas om svamp som berusningsmedel och talade främst om svampar med hallucinogena egenskaper. Dessa svampar med innehåll av de LSD-liknande ämnena psilocin och psilocybin är numera helt förbjudna att inneha men Klas berättade om en del av de turer med tullen och polisen som förevarit under den tid när substanserna var klassade men inte alla svampar som innehöll de förbjudna ämnena.

Kvällen avslutades sedan med en fantastiskt god svampsoppa lagad av Anna-Lena Persson på rynkad tofsskivling, smörsopp, björksopp, blodriska och Karljohan.

Söndag
21 nov

UTFLYKT till Kornettgårdens julmarknad

Ina Wallquist berättade för Magnus: Svampklubbens utflykt till Kornettgården i Fornåsa, i närheten av Flistads kyrka, lockade 23 deltagare. Kornettgården är ett slags hembygdsmuseum där man kan beskåda samlingar av gamla ting som samlats sedan 30-talet. Vid svampklubbens besök var det en mycket välbesökt julmarknad med försäljning av hemslöjd och hemlagade produkter som exempelvis kalvdans. Svampklubben var där på tidig eftermiddag mellan cirka 12.30 till 15.00. Fika med hembakat bröd ingick liksom ett besök i den för dagen öppna smedjan. Alla var nöjda och belåtna med den trevliga utflykten som ju dessutom bekostades av svampklubben.

Söndag
5 dec

LUSTFYLLD SMAKFULL JULTRÄFF!!!

Julmiddagen på Collegium blev litet annorlunda än beräknat eftersom Ulf Wagner fått förhinder i sista stund. En ny måltid med honom beräknas dock gå av stapeln i slutet av januari och alla deltagarna fick fribiljetter till denna måltid. Istället fick vi en Ulf Wagner-inspirerad måltid tillagad av Oskar Wiström. Den bestod av en rejäl bit specialutvald delikat ugnsbakad lax, kokt potatis och tre underbart goda svamptillbehör gjorda på de fyra svamparna ostronskivling, shiitake (som betyder ekskivling), trattkantarell och portabellachampinjon. Innan vi kunde hugga in på maten pratade Anna-Lena en stund om de olika svamparna. Anna-Lena tog bland annat upp den långa hållbarheten på de odlade svamparna shiitake (sex veckor i kylskåp) och ostronskivling (en månad i kylskåp), vilket mycket beror på deras låga vattenhalt. Sedan var det alltså dags för laxen, potatisen och de tre tillbehören: en ragu på ostronskivling, shiitake och purjolök, en trattkantarellsky gjord på svamp, oxbuljong och portvin och sist (och godast tyckte jag) en portabellakräm gjord på stekt portabella, rostade pinjenötter, stekt vitlök och riven parmesan som mixades ihop med olivolja. Maila Oskar om du vill ha de exakta recepten.

Senast ändrad 2004-05-19 av Magnus Källberg.