Juni-Juli 2020
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En vårskivling

Efter snart femtio år i samma trädgård trodde jag att jag kände alla svampar där. Flera har visats upp i tidigare notiser, t.ex. mina lärkträds följeslagare. Men, men, när jag häromdagen bar grönsaksrester till komposten upptäckte jag trots min dåliga syn svampar. Här hade jag aldrig sett svampar någon tidigare vår.

Mörk rödskivling

Musseronlika svampar i maj, men inga vårmusseroner

Sporerna är roströda

Skivlingar är det, och sporerna är rostfärgade. Färgen syns på svampen till höger som stått under en artfrände

Det lutar mot släktet Entoloma, rödskivlingar eller rödlingar. Och där finns flera arter som visar sina fruktkroppar på våren. En heter till och med Entoloma aprile, majrödling (varför inte aprilrödling?). Men den jag kom fram till som den troligaste var mörk rödskivling (numera mörkrödling) Entoloma clypeatum. Den är lite större än majrödlingen och uppges vara bunden till olika rosväxter. Mitt fynd är bland syrener, men i närheten finns också Sandviks mer än hundraåriga päronträd, alltså en rosväxt.

Svampköttet luktar mjölaktigt, och sporerna är lite kantigt sfäriska, vilket stämmer bra på mörkrödling. Jag skulle vilja avsluta med en bild av sporer, de är granna, men min tekniska utrustning är nu för åldrad för sådana finesser. I stället får det bli en bild av några ganska åldrade fruktkroppar.

Svampen från sidan

Mörkrödling

Mörkrödlingen anges som mindre allmän i lövhagar och trädgårdar där det finns buskar eller träd tillhörande rosväxternas familj. Någon matsvamp är den inte, även om den inte är giftig som släktingen bolmörtsskivling.

2020-05-27 Text och bilder: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2020-05-30 av
Magnus Källberg.