Maj 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Besök på Sveriges största champinjonodling

Genom åren har svampklubben gjort ett och annat studiebesök hos svampodlare. Senast, i april 2004, besökte vi en odlare i Nyköping som under en tid producerade bl.a. fantastiska shiitakesvampar. Men det kan vara svårt att få hållbar ekonomi i svampodling, inte minst genom konkurrens från utländska odlare. Östgötasvamp i Vikingstad, som grundats av fyra doktorander vid Linköpings universitet hade det lite kärvt med ekonomin till en början, men nu när man producerar fem ton champinjoner i veckan är bankerna betydligt mer intresserade.

Presentation av Mahziar

 Mahziar Namedanian och Mohammad Jalili är två av grundarna, Ulla Hodges och Annette Lundborg lyssnar intresserat

Intresset för besöket hos Östgötasvamp var stort, 25 personer hade anmält sig och trängde in sig i personalrummet för en kopp kaffe och bakgrundsinformation innan det var dags att titta på själva odlingsrummen. Mahziar Namedanian, VD för företaget, visade på sin dator ett antal bilder som förklarade principerna. Det gäller att få fram perfekta svampar som är tilltalande för konsumenten. Med sin vetenskapliga bakgrund hade han konstruerat ett avancerat datoriserat styrsystem som höll fuktighet, syre- och koldioxidhalt och temperatur på optimala värden hela tiden. Lokalen var en f.d. kycklingfarm som man med egna händer byggt om för att passa svampodling.

Champinjoner i parti och minut!

Champinjoner, champinjoner, champinjoner...

Vita champinjoner

Man odlade både de vanliga vita champinjonerna...

Bruna champinjoner

...och de bruna, som är en variant av samma art

Ett tjugotal plockare var anställda och fler kunde kallas in när behov fanns. Man hade satsat på att odla champinjoner därför att man bedömde att det gick att få ekonomi i detta, och gå att konkurrera prismässigt även med holländska och polska odlare. För andra odlingsbara svamparter är den svenska marknaden betydligt mindre och därför svårare.

Champinjoner i fyra våningar

Champinjonbäddarna var ordnade i fyra lager

Försök att förädla resterna

Försök att förädla resterna av odlingsbäddarna

Odlingssubstrat gjorde man inte själv, utan färdigpreparerade bäddar köptes från Tyskland. Upp till fyra gånger kunde man sedan skörda en bädd innan den var förbrukad och måste bytas ut. Lantbrukarna i trakten tar gärna emot resterna att använda som gödning på sina egna åkrar, särskilt som det är gratis för dem. Men man försöker även förädla resterna själva med hjälp av amerikansk kompostmask - vanlig svensk daggmask duger inte.

Även andra utvecklingsprojekt pågick förstås och kanske kommer D-vitaminberikade champinjoner snart att finnas i en livsmedelsbutik nära dig.

Författaren i svampparadiset

Författaren tänker att det skulle vara kul om skogen någon gång kunde vara så här full av svamp
Foto: Ann-Christine Enqvist

Östgötasvamp erhöll pris som Årets nybyggare 2016 och har uppmärksammats flera gånger i media. Läs mer t.ex. i Corren och i Dagens Industri. Vi som besökte Östgötasvamp hade många frågor till våra värdar och blev både imponerade och inspirerade av drivet och entusiasmen hos företagets grundare.

2017-04-30 Text och sex bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2017-05-03 av
Magnus Källberg.