Mars 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svampen i enebusken

Årets januarivår kom av sig, och nu är kung Bore här igen. Kallt och vackert snöigt, men inget väder för en svamptur. Jag låter den här notisen handla om vad vi kan ha turen att hitta när vi tar en vårpromenad i gammalsvensk hagmark där det finns enar och diverse buskar och lövträd.

På en enstam kan man då få se en konstig gulaktig beläggning med tunglika utskott, kanske lite fingersvamplik. Geléaktig är den till konsistensen, i varje fall om det är fuktigt, kan det vara en gelésvamp?

Ingen gelésvamp utan en rostsvamp

Det är vårvinterstadiet av en rostsvamp som hör till släktet Gymnosporangium. Rostsvamparna har flera stadier som ofta parasiterar på olika växter i en regelbunden värdväxling. Arterna av Gymnosporangium har sommar/höststadier som hittas på hagtorn eller rönn, eller också på äpple och päron. Här finns de på bladen eller frukterna där de bildar rostbruna fläckar eller små knoppar, som kan vara taggiga och då kallats hornrost.

Hagtornsrost, Gymnosporangium clavariiforme

Alla arterna av Gymnosporangium har sina vår/vinterstadier på enar, och de kan vara svåra att skilja åt. Men den kanske vanligaste och mest iögonfallande arten i den svenska hagen är nog hagtornsrosten, som kan bilda flera decimeter stora sjok på stammarna av enarna. Svampen är flerårig på enen, men det är bara vid fuktig väderlek på våren som den visar sig. Men mycelet kan skada enen och döda delar ovanför angreppsstället till och med.

Men någon besvärande skadegörare tror jag inte den här rostsvampen är. På mina marker frodas en och hagtorn sida vid sida. Och nog har både äpplen och päron ibland rostsvamp på bladen, men blir skörden dålig finns det säkert andra orsaker.

Brokind 2011-02-17
Lennart Gidholm (text och bild 1), Lea Vaher (bild 2)


Sidan uppdaterad 2011-02-20 av
Magnus Källberg.