Mars 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En ticka som är skön att klappa

Mjuka storögda sälkutar väcker nog känslor av ömhet hos många. Att känna på bladen på trädgårdsväxten lammöron, Stachys byzantina, väcker hos mig liknande känslor. Detsamma kan gälla även för svampar. Vid en senhöstutflykt för något år sedan gick jag runt Ullstämmaskogens reservatsgräns för att kolla reservatsmarkeringarnas skick när min blick föll på en liten stubbe av ett lövträd övervuxen av just en sådan svamp.

Sidenticka

Den lilla stubben var helt övervuxen med den vackra svampen

Svampen hade porer på undersidan och var alltså en ticka, den skönt sammetslena sidentickan, Trametes versicolor. Det är en ganska tunnköttig svamp som skiljer sig från den liknande zontickan genom sin mörkare zonering. Det finns även skinnsvampar som liknar sidentickan, men skinnsvamparna har en helt slät undersida.

 Porer på undersidan, alltså en ticka

Svampen hade porer på undersidan av hatten.
Det var alltså en ticka

Sammetsskinnet har en helt slät undersida

Skinnsvampar som denna, troligen sammetsskinn (Stereum subtomentosum),
har en helt slät undersida

Våren är på väg även om det snöat lite på sistone och varit bitande kallt i blåsten en del dagar, Jag avslutar med två bilder från några av de tidigast blommande växterna.Trollhasseln i Trädgårdsföreningen blommar förstås redan och snart är det dags även för vår vanliga hassel. I varma lägen har kanske honblommornas vackert röda märken redan visat sig.

Trollhassel i Trädgårdsföreningen

Trollhasseln blommar i Trädgårdsföreningen

Blommande hassel

Blommande vanlig hassel

2017-02-27 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2019-04-07 av
Magnus Källberg.