Mars 2018
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En av de allra godaste matsvamparna

Om månadens svamp kan man få höra historier som att man hittat den en gång i sådan mängd att den plockades säckvis. När man sedan kommit tillbaka andra år har det inte funnits en enda fruktkropp. Även i min familj med svampplockande föräldrar hade man gjort den erfarenheten. Så redan som barn visste jag att det var något speciellt, ett lite mystiskt skimmer över den här svampen.

Det handlar alltså om den svarta trumpetsvampen, Craterellus cornucopioides, som tillhör samma familj i svampriket som kantareller och taggsvampar.

Svart trumpetsvamp

Svart trumpetsvamp

Den svarta trumpetsvampen växer helst med ek och hassel, men kan också finnas i granskog. Som med trattkantareller gäller att om man hittar en så gäller det att titta noga så man får syn på de andra. En höst för några år sedan gick jag i en liten hasselskog där det var så mycket trumpetsvamp att man knappt kunde sätta ner fötterna utan att trampa på några. Den gången var det alltså inte svårt att se svamparna, men tyvärr hade jag inte tid att plocka några större mängder.

Om man rensar bort den jordiga och lite beska fotbasen direkt i skogen behövs oftast bara en delning på längden och en lätt avborstning innan svampen kan användas i köket.

Som alltid när man plockar matsvamp får man se till så man inte får med sig fruktkroppar som inte är fräscha. Om svampen känns lite slemmig eller sladdrig i konsistensen och kanske även luktar illa är den inget att äta.

Den svarta fotbasen bör man skära bort

Den svarta fotbasen kan vara besk och bör skäras bort

Bara fina svampar ska användas til mat

Svampen till höger är inget för grytan

Svart trumpetsvamp passar i likhet med andra tunnköttiga svampar bra att torka, helst med en svamptork, men även andra metoder kan användas. Ska man använda ugnen är det viktigt att temperaturen inte är för hög, maximalt 50 grader, så att svamparna inte börjar koka. När svamparna är riktigt torra kan de sparas nästan hur länge som helst. Man kan också göra svampmjöl genom att köra de torra svamparna i en mixer eller med en mixerstav.

En perfekt torksvamp

Svart trumpetsvamp är den perfekta torksvampen

Svamplycka!

Korgen full med svart trumpetsvamp, kan det bli bättre?

Själv har jag nästan bara använt den svarta trumpetsvampen som smaksättare för att förgylla en god sås. Det är bara att smula ner lite svamp eller hälla i lite svampmjöl i såsen och låta det puttra en stund.

Svampsoppa är ett annat utmärkt sätt att använda svamp. Annette Lundborg i svampklubbens styrelse har några gånger bjudit på en svampsoppa, som jag tyckt var så god att jag faktiskt önskat att tiden skulle stanna, så att njutningen skulle bli längre. Med Annettes godkännande kommer här receptet.

Annettes makalösa svampsoppa

4 till 6 portioner

1,5 l vatten
2-3 msk örtbuljong (Kung Markatta)
2-4 msk vardera av svamppulver av svart trumpetsvamp och karljohan

Rör ut svamppulvret i vattnet, låt koka cirka 15 minuter.

Tillsätt 2,5-5 dl crème fraîche (inte den lätta varianten) och koka en stund till.

Om soppan ska vara extra lyxig kan man slå i en skvätt grädde också.

Soppan kan också göras på färsk eller fryst svamp och gärna mixas med en mixerstav på slutet för största möjliga svampsmak. Om man inte har någon svart trumpetsvamp och karljohan kan även andra svampar användas, t.ex. trattkantareller och brunsopp.

Om man nu inte har något eget bra ställe med svart trumpetsvamp kan man kanske titta på torget en lördag på hösten. Där kan det finnas gott om fina svampar!

2018-02-27 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2018-03-01 av
Magnus Källberg.