Mars 2024
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Den vackraste riskan?

Ljuset är på väg tillbaka, skönt! Ni var kanske och lyssnade på svampkonsulenten Rut Folke som pratade om giftsvampar på Linköpings Naturcentrum häromdagen? Då kommer det nog en repetition om de farligaste flugsvamparna i månadsnotisen vad det lider, men den här gången blir det en riska, släktet Lactarius, som har intresserat mig extra mycket. Det finns en urgammal sida på nätet där jag tänkt visa bilder på riskor. Sidan kan fortfarande besökas, men innehåller tyvärr inte så mycket som jag tänkt från början. Men listan över riskor funna i Sverige, om än inte helt aktuell, kan väl fortfarande vara av intresse.

Den vackraste riskan i mitt tycke är i alla fall sotriskan, Lactarius lignyotis. Den är också ovanligt lätt att känna igen på sin mörkt bruna sammetsmatta hatt och fot och kontrasterande ljusa skivor som även löper ned en liten bit på foten, se bild nedan. Den växer tillsammans med gran och räknas som en medelgod signalart på kontinuerlig granskog.

Sotriskan tillhör en grupp med riskor (sektionen Plinthogali) med en mjölksaft som i kontakt med svampens kött mer eller mindre långsamt färgas rosa eller rödaktig. Medan sotriskan oftast är lätt att artbestämma så kan de andra i gruppen vara lite knepigare.

 

 Sotriska

Sotriskan i sin granskogsmiljö

Sotriskans ovansida

Sotriskans ovansida, mörkbrun och ofta med en liten puckel i hattens mitt

Sotriskans skivor

Sotriskans skivor löper ned ett stycke på foten

Som avslutning kommer en bild på en rökriska, Lactarius fuliginosus, och en länk till bilder som jag hittade på nätet av den vackra rosa mjölksaften hos en skarp rökriska, Lactarius acris. Den kan man hitta t.ex. i bokskogen i ravinen vid Stocklycke på Omberg. De tillhör båda samma sektion som sotriskan.

Rökriska

Rökriska, Lactarius fuliginosus (Foto: Weine Drotz)

 

 

 

 

 

 

Mjölksaften hos riskorna i gruppen Plinthogali brukar långsamt bli rosa
eller rödaktig. Men hos den skarpa rökriskan sker det snabbt!

 

Bilderna finns på Thomas Kehlet och Hanne Farnæs hemsida med naturbilder: http://danskesvampe.dk/?page_id=12153
där det finns många andra fantastiska bilder av svampar, bl.a. riskor.

Liksom de flesta andra riskor är alla de nämnda arterna inte några matsvampar. Riskor som är bra matsvampar är blodriskorna och mandelriskan samt de "finska" riskorna efter avkokning och eventuell insaltning.

2024-02-26 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2024-03-01 av
Magnus Källberg.