November 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En fin lokal för vedsvampar

Då kan svamphösten summeras. Det var helt klart en av de bästa svampsäsongerna jag upplevt i Linköpingstrakten. Det mest typiska tyckte jag var överdådet av fruktkroppar på ett och samma ställe. Vanliga år står det kanske ett par tre stycken fruktkroppar av en art på ett och samma ställe, men denna höst kunde det vara tio-tjugo-femtio eller ännu fler.

Häromdagen var jag ute för att plocka ihop lite svampar till ett kunskapsprov för studenter, men då fanns det plötsligen nästan inga svampar alls, utom trattkantareller. Är det kanske så att svamparna, som nu gått på sparlåga och inte producerat särskilt många fruktkroppar under några år plötsligt blivit helt vilda av allt regn och därefter blivit alldeles utmattade, om nu denna mänskliga metafor kan användas. Eller för att använda biologiska termer - mycelet i marken har tömts på biomassan.

Jag var och hälsade på min syster i Alvesta några dagar nyligen och i skogen nära hennes hem där jag gått många gånger tidigare fanns det knappt en enda fräsch fruktkropp utan nästan bara lakritsriskor i sent stadium av upplösning. Men vi tog en biltur till naturreservatet Bjurkärr på en udde i sjön Åsnen och gick en sväng i den gamla bokskogen och där fanns det massor av vedsvampar på död ved av framförallt bok, men även av andra lövträd.

Klyvblad från ovansidan

Klyvblad

Klyvblad från undersidan

Klyvblad från undersidan

Nu blev det på grund av besvärande regn inte något mer ingående studium av svamparna, men ett roligt fynd var klyvblad, Schizophyllum commune, som jag bara sett enstaka fruktkroppar av tidigare. Klyvbladet är gråvitt, 1-5 cm brett, och har en slags skivor som är delade på längden. Det är en lite udda svamp som tidigare varit ensam i sitt släkte i Norden, men nu har en släkting, som heter hängöra, dykt upp i Skåne. I Dyntaxa hittar man klyvbladet i närheten av oxtungssvampen, som ju också är lite udda med sina fria rör.

Annat som jag såg var epålettsvamp, kantarellmussling, raggskinn, porslinsskivling och som ofta sent på hösten pudrad trattskivling, som jag tänkt skriva om i en kommande notis. I tidigare notiser har både epålettsvamp och kantarellmussling behandlats.

Det var en verklig skönhetsupplevelse att se stockar helt övervuxna med olika slags svampar bland alla bruna boklöv på marken. Om det inte hade regnat hade jag säkert dröjt mig kvar mycket länge.

Epålettsvamp

Epålettsvamp

En stock med masssor av skinn och annat

En stock med mängder av kantarellmussling och raggskinn

Bjurkärr kan man också besöka för att titta på de ståtliga "karolinerekarna", som till skillnad mot den vanliga "sparbankseken" har jättehöga raka stammar.

2017-10-30 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2017-11-01 av
Magnus Källberg.