Oktober 2009
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En obehaglig sopp

Då är september redan till ända och svampsäsongen kan snart summeras. Det har varit ett mycket bra kantarellår på många ställen, det har man ju hört, och jag instämmer. Så det är nog många som kunnat fylla på förråden. I övrigt har det nog varit ett blandat utfall, men alldeles söder om Linköping har det i alla fall funnits en rikedom av både fruktkroppar och arter. Jag har gått en gång i veckan i Ullstämmaskogens naturreservat ända sedan i slutet av april och stigarna har ibland mer liknat bäckar, så någon torka har det då inte varit där.

Men särskilt mycket karljohan eller stensopp har jag inte sett, kanske behövde karljohan vila sig efter tidigare goda år. Däremot har det varit ganska gott om en annan sopp, som jag tycker mig se oftare sådana år då karljohan är ovanlig.

Gallsoppen ser ofta ganska prydlig ut

Jag tänker på gallsoppen, Tylopilus felleus, som är den klassiska förväxlingssvampen till karljohan. Den växer i barrskog och helst med tall. Den är ungefär lika stor som karljohan och har en del likheter, men också tydliga skillnader.

En ung gallsopp med nästan vita rör och ett mörkt grovt nätmönster på foten

Den allra tydligaste skillnaden kan dock inte visas på bild utan måste upplevas med smaksinnet. Gallsoppen har en mycket bitter obehaglig smak. Dock är det inte alla som känner den bittra smaken, så det kan vara klokt att smaka på en korrekt artbestämd gallsopp så man vet. Gallsoppen är inte giftig men de flesta har nog som sagt svårt att äta en stuvning med en enda gallsopp utblandad med många goda svampar.

En äldre fruktkropp till vänster får tydligt rosa porlager

Som bilden visar utvecklas alltså gallsoppens porlager från vitt till rosa. När gallsoppen sedan blir gammal blir den mera brun på porlagret, men en rosa ton brukar man ändå kunna se. En karljohan å andra sidan utvecklas från att ha nästan vita porer till att få gula - gröngula och alltmer gröna porer. Gallsoppens porlager är dessutom lite pösigt och har en tydlig "vallgrav" närmast foten, det som man kallar urnupet porlager. Jämför med urnupna skivor som finns hos en del svampar, exempelvis typiskt för många musseroner. Gallsoppens porer blir brunfläckiga när man tar på dem. Det syns bra på bilden ovan, särskilt på den unga fruktkroppen.

Så den största förväxlingsrisken mellan karljohan och gallsopp föreligger när fruktkropparna är unga. På bilden nedan ses unga exemplar av karljohan till vänster och gallsopp till höger.

Karljohan till vänster och gallsopp till höger

På bilden har karljohans porer börjat skifta i gröngult och gallsoppens i rosa. Karljohan har ett tydligt finmaskigt vitt nätmönster på foten, tydligast längst upp på foten. Gallsoppen kan också ha antydan till detta men bara i ett smalt band allra närmast hatten. Sedan har gallsoppens fot ett tydligt mörkt grovt nätmönster lite längre ner på foten. Detta ser man tydligt på den näst översta bilden.

Nu ska man inte överdriva risken att förväxla karljohan med gallsopp. Men om man plockar riktigt unga fruktkroppar bör man vara medveten om risken att ta fel. Det är ju synd att förstöra en fin svampstuvning med gallsopp!

2009-09-27 Bild och text: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2009-09-30 av
Magnus Källberg.