Oktober 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En något förbisedd sopp

Äntligen kom så regnet och med det svamparna. Det kanske är överord att påstå att detta är det bästa svampåret här i trakterna någonsin, men efter tre usla svampår är man ju inte bortskämd med denna höstens rikedom av både fruktkroppar och svamparter. Kantareller har det varit ont om, men karljohan har funnits i mängd, alla tre arterna dessutom: finluden stensopp, rödbrun stensopp ("tallkalle") och så den vanliga stensoppen. Därför skulle jag kanske ha skrivit om karljohan i den här notisen, men karljohan var med redan förra månaden när det handlade om dess snyltsvamp, den gula svampsnyltingen.

Därför blir det några rader och ett recept på en sopp som delvis liknar karljohan med sina rör som blir gulgröna med tiden. Men brunsoppen, Imleria badia med det äldre namnet Boletus (Xerocomus) badius, är mindre i storlek och rören blånar när man trycker på dem. Andra skillnader är att den bruna hatten är klibbig i väta, att foten är smal och saknar det ljusa ådernät, som är så typiskt för alla stensoppar.

Brunsoppar

 Brunsopp med en brun hatt, som är klibbig i väta och med rör som blir tydligt blå vid tumning

Något som jag inte tänkt på tidigare och i höst fått lära mig av mina svampkolleger på svamputställningarna är att brunsoppen kan plockas även ganska sent på säsongen. Många andra soppar tillhör tillsammans med kremlorna de tidigaste svamparna på hösten.

Brunsopparna brukar för det mesta växa enstaka, men de är oftast inte så angripna som andra soppar, så skörden kan ändå bli riklig. De brunsoppar, som jag själv har hittat i höst har hamnat i svamptorken. På de större exemplaren har jag tagit bort det i mitt tycke lite för svampiga porlagret. 

En liten fin brunsopp

En prydlig liten brunsopp, ännu inte tummad

En del av dagens skörd i svamptorken

En del av dagens brunsoppsskörd klar att torkas

Av torkade svampar kan man göra svampmjöl för smaksättning eller att göra soppa på. Nu tyckte jag att det skulle bli spännande att pröva torkad brunsopp helt efter ett recept på "Mammas soppsoppa" från Kaarina Kaurinkoskis bok "Soppar och annan matsvamp". Boken har mer än 35 år på nacken, men har vid ett flertal tillfällen inspirerat mig till matlagning. Och jag blev inte besviken den här gången heller. Soppan hade en riktigt god svampsmak och riset gjorde den både lite simmig och mättande.

Mammas soppsoppa

Receptet från Kaarina Kaurinkoski

Soppan

Den färdiga soppan med en klick smetana. Soppan blev ganska mörk troligen av brunsoppen och sparad steksky från en kyckling i romargryta

2017-10-04 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2017-10-05 av
Magnus Källberg.