Oktober 2019
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Ett mycket bra recept

Svamphösten pågår fortfarande och det myckna regnandet efter sommaren tycks äntligen ha fått effekt på svamparna. Är det måhända den senaste tidens lite kallare väder som fått mycelet att begripa att det är höst och dags att producera fruktkroppar? Därför kunde svampklubbens svamputställning den gångna helgen på Mickelsmäss i Valla presentera fina fruktkroppar av många arter och ett stort antal besökare intresserade sig för våra två fina utställningsbord.

En svamp med en lång säsong, men som oftast kommer i gräsmattorna lite senare på hösten är den fjälliga bläcksvampen, Coprinus comatus. Vi har tidigare skrivit om den i månadsnotisen och då hade Lennart Gidholm tagit en serie bilder, som visade att det gäller att vara snabb om man ska ta tillvara den fjälliga bläckvampen. Skivorna omvandlas mycket snabbt till en bläckliknande vätska och då duger den inte till mat längre. Fast de mer beständiga svampfötterna lär man kunna laga till även efter att skivorna bläckat bort.

Fjällig bläcksvamp på vägen mot Tornby

En vanlig syn på gräsmattor, ofta lite senare på hösten

Den fjälliga bläckssvampen beskrivs i svampböcker som en god matsvamp, men jag har aldrig tidigare lyckats laga något gott av den. Men då har jag skurit ner den i stekpannan och försökt göra som vanligt, först koka bort vattnet och sedan tillsätta lite fett och steka en stund. Resultatet har bara blivit en sörja som fastnat i pannan.

Men förra hösten berättade svampklubbens ordförande Monica Andersson om hur hon brukade göra, och det lät som ett mycket bra förslag.

Man rensar svamparna och skär bort eventuellt redan svartnande delar av skivorna och lägger de hela svamparna i en smord form. Sen slår man på lite vätska, kryddar efter behag och sätter in det hela i ugnen. Efter cirka 15 till 20 minuter vid 225 ºC bör det kunna se färdigt ut och man kan om man så vill strö över lite ost och grädda en stund till. Hatten får en behaglig konsistens och foten bjuder på lite trevligt tuggmotstånd.

Rensade fina svampar

Svamparna rensas och läggs i en ugnsfast form

Slår på lite gräddmjölk

Slå på lite grädde eller mjölk eller båda

Klart för ost om man så vill

Efter en stund i ugnen ser det klart ut

Smaklig måltid

Lite ost kan väl inte skada

I den gångna helgen fick jag ett annat tips om fjällig bläcksvamp, som jag inte hunnit pröva ännu. Man kan använda den i en soppa, det lät klart intressant!

Förutom den fjälliga bläcksvampen hittar man ofta en annan bläcksvamp på höstens gräsmattor, den grå bläcksvampen, Coprinopsis atramentaria. Det har länge varit känt att man inte kan dricka alkohol i samband med att man äter den. Men senare har man upptäckt även andra negativa hälsoeffekter, så idag betecknar man den grå bläcksvampen som en giftsvamp.

Grå och fjällig bläcksvamp

Grå bläcksvamp och fjällig bläcksvamp

 2019-09-30 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2019-10-02 av
Magnus Källberg.