Oktober 2023
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En av de mer giftiga svamparna

Hösten 2023 blev en av de bättre svampsäsongerna kan man konstatera nu när oktober precis har tagit sin början. Jag har sett tidigare vanliga svampar som nästan helt saknats i "mina" skogar på senare år, rödbandad spindelskivling för att bara nämna en. Och förhoppningsvis kan svamphösten fortsätta ett tag till.

Även en av de svampar som ger kraftiga besvär från mag-tarmsystemet har dykt upp några gånger på våra svamputställningar. En stor och präktig svamp som man kan tro är en musseron, dvs. en svamp med trådig struktur, alltså ingen kremla, med ljusa och urnupna skivor, bolmörtsskivlingen, Entoloma sinuatum. Den är vanligare i östra Sverige, framförallt omkring Mälaren, men även runt Linköping hittar man den ganska ofta, t.ex. i våra hagmarker med ek, men även i löv- och blandskog, helst vid ek.

Bolmörtsskivlingen är en av rödskivlingarna, släktet Entoloma, där de flesta arterna är små och svåra att artbestämma. Men bolmörtsskivlingen är som sagt stor och rejäl och inte så svår att känna igen.

Den brukar anges som en möjlig förväxlingssvamp till vårmusseron på grund av sitt musseronutseende och till mjölskivling på grund av de röda sporerna. Särskilt lik en mjölskivling i formen är den inte, men en sen vårmusseron och en tidig bolmörtsskivling kan påminna om varandra.

 Rose-Marie funderar

Vad kan nu detta vara för en svamp? Rose-Marie Boll funderar...

Några egenskaper hos bolmörtsskivlingen framgår av bilderna nedan. Det som inte framgår är en mjölartad lukt hos den unga fruktkroppen och en mera härsken hos äldre exemplar.

Bolmörtsskivlingen är giftig och kan någon gång kräva sjukhusvård på grund av sin kraftiga påverkan på mag-tarmsystemet. Men giftverkan är övergående och inte organskadande som exempelvis av vit flugsvamp.

Bolmörtsskivling

Bolmörtsskivlingen liknar en musseron

Bolmörtsskivlingens sporer är röda

Sporerna är röda, så de vita till gula skivorna blir rosa med tiden

Urnupna skivor

Skivorna är urnupna, misstänkt lika en musserons

Hatten är inväxt trådig

Hatten har inväxta trådar

Alldeles nyligen har en ny bok om giftsvampar och svampgifter kommit ut! Den senast utgivna giftsvampsboken på svenska i Plocka svamp-serien av bl.a. Pelle Holmberg kom för mer än 30 år sedan, så nu finns det en uppdaterad bok att grotta ner sig i för den intresserade: Giftsvampar och svampgifter av Rut Folke, Anders Hirell, Peter Hultén och Anna Myrnäs, alla med mångårig erfarenhet av ämnet. Peter Hultén från Giftinformationscentralen föreläste ju för oss om giftsvampar tidigt i våras i ett samarrangemang med ÖNF, Östergötlands Naturalhistoriska Förening.

2023-09-27 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2023-10-01 av
Magnus Källberg.