September 2014
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En svamp med sprängkraft

Blöt blev juni, torr blev juli och blöt blev augusti. Åtminstone här i mellersta Östergötland. Och nu poppar svampen upp både här och där. I mina gräsmattor kommer sedvanlig lärksopp och nejlikbroskskivling och så småsvampar av olika slag. Ändå väljer vi att skriva om en svamp som kom i torkans månad. Ingen ovanlig art, men växtplatsen var udda. Den får väl vara en erinran om att även under de torraste tider finns på de rätta ställena fukt nog för att en svamp ska kunna visa sin enorma växtkraft.

Asfalten på trottoaren utanför sparbanken i Rimforsa drog uppmärksamheten till sig.

En spricka i asfalten

Samma spricka nästa dag

Svampar är det som tränger upp genom asfalten. Inte dåligt, vilken enorm kraft de måste ha! En närmare granskning avslöjar att det är vägchampinjoner, Agaricus bitorquis. En mer än talande plats har de valt den här gången. Sanningen är nog att asfalten hindrat vattnet från att avdunsta, så det är bara här det funnits tillräckligt med fukt för svampens behov.

Den lågt sittande ringen avslöjar vägchampinjonen

"Nog borde vi som ger asfaltjobbare sysselsättning vara hedersmedlemmar i deras fack"

Men i Kindas rika natur finns också andra spektakulära svampar även i torkans tid. På Hackelboön ett par kilometer norr om Rimforsa hittas den här:

En kjarljohan som heter duga

IngerJohanne är stolt över sitt fynd!

2014-08-29 Text och bild: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2014-08-30 av
Magnus Källberg.