September 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En skön sopp

Förra årets nederbördsfattiga augustimånad har visst upprepat sig och svamptillgången i Linköpingstrakten är inte den man som svampälskare önskar sig. Inför svampklubbens första utställning den 24 augusti letade jag därför svamp på de flesta ställen jag passerade. Den täta granskogen nära min systers hem i Alvesta var inget undantag. Där fanns ett fåtal svampar av ganska god kvalitet, de var nog skyddade i den täta skogen. Min blick föll på ett par ganska stora och sammanvuxna svampar och jag studsade till rejält när jag vände på dem. Soppar! Och inte vilka soppar som helst, utan en art som jag nog aldrig själv har hittat och bara sett en handfull gånger.

 En skön sopp

En ovanligt vacker sopp, en skönsopp!

Bittersoppen, Boletus calopus, kallas också skönsopp eller skönfotad sopp. Som namnet anger är den bitter och verkligen ingen matsvamp. En av anledningarna till att den inte är så vanlig i Linköpingstrakten är måhända att den växer i magrare skogar än de vi mest har runt oss här. Den är lätt att känna igen på den vackra foten som är röd och längst upp gul och med ett mycket tydligt ådernät. Rören blånar omedelbart när man tummar på dem, men den egenskapen delar bittersoppen med många andra soppar.

Den bittra smaken är ett mer karakteristiskt kännetecken. Det är tämligen få soppar som är bittra. De flesta soppar är faktiskt matsvampar. Man brukar säga att soppar som är röda (eller rosa) på rören eller röda på foten inte ska användas som mat. Det är en bra nybörjarregel, som dock sorterar bort den ätliga blodsoppen. Men den fungerar utmärkt när det gäller bittersoppen!

Ett tydligt ådernät på foten

Ett ganska grovt och ljust ådernät bekläder foten

Köttet blånar och särskilt rören

Köttet och särskilt porlagret blånar snabbt vid snitt

Nu får vi hålla tummarna för att det snart ska regna rejält, annars blir det inte mycket av svamphösten 2015...

2015-08-29 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-08-31 av
Magnus Källberg.