September 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En marodör i matsvampsskogen

Äntligen ser utsikterna för en bra svamphöst lite mer hoppfulla ut än på senare år. I skrivande stund, torsdagen 31 augusti, meddelar SMHI att Linköping fått 37 mm under den gångna natten.

På signalartscirkelns träff i förrgår var vi i Ullstämmaskogens naturreservat och noterade cirka 60 arter, så även om det inte är fullt drag i svampskogen ännu efter all torka var det en hel del att titta på. Av matsvamp hittade vi framför allt soppar och inte minst ett antal stora karljohan. Men av karljohan får man väl oftast inte mycket med sig hem i svampkorgen. Det är många som tycker om karljohan, inte bara vi människor, utan också sniglar och även större djur som ekorrar och älgar. Och förutom alla larver av svampmyggor som äter av svamparna finns en parasitisk sporsäcksvamp, den gula svampsnyltingen, Hypomyces chrysospermus, som helt kan förstöra fruktkropparna.

En alldeles förstörd karljohan

 En alldeles förstörd karljohan

En karljohan som infekterats av snyltingen får ett vitt mögelliknande överdrag. Hatten slutar att växa och foten sväller upp och blir abnormt stor. Ibland ser hatten bara ut som en liten kapsyl ovanpå en enorm fot. Så småningom förvandlas hela fruktkroppen till en lysande gul massa.Tyvärr hittar jag ingen egen bild på det gula slutstadiet av svampsnyltingen, men sådana bilder finns förstås på nätet.

Naturligtvis är karljohan oätlig när den råkat ut för detta och ska ratas som matsvamp redan när de första tecknen på infektion visat sig. Den som är intresserad av att färga ullgarn kan däremot ha nytta av svampsnyltingen, som ger en gul färg.

En angripen karljohan

En typiskt angripen fruktkropp

Gul svampsnylting är nog vanligast på karljohan, men angriper även andra soppar liksom pluggskivlingar, som ju är närstående sopparna.

Många snyltingangripina karljohan

Ibland är många fruktkroppar angripna

Det finns fler snyltingar, se en lista i dyntaxa. Den som jag själv sett mest är en snylting som angriper skäggriskor.

En risksnylting och en grön snylting

En snylting på skäggriska och en grön snylting på en för mig okänd svamp

2017-08-31 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2017-09-01 av
Magnus Källberg.