Augusti 2010
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En förbisedd delikatess?

Det mesta av sommaren är över och det börjar bli dags att blicka framåt mot svampsäsongen. Bortsett från de senaste dagarna har det varit fattigt på regn runt Linköping i juli. Några jättetorra kantareller har jag sett, men kantareller har jag ju skrivit om tidigare. En tur i skogen i Alvesta häromdagen gav samma resultat som i Linköping, fast jag såg några små sammetsfotade pluggskivlingar på en stubbe, men dom tar vi en annan gång.

Sammetsfotad pluggskivling

En liten stubbe med två söta små sammetsfotade pluggskivlingar

Men i slutet av juni stötte jag på en vacker ticka som man ofta kan se nya fräscha fruktkroppar av på sommaren. Det var en pil i Trädgårdsföreningen i Linköping som hade flera grupper med svavelticka på sig. Svaveltickan, Laetiporus sulphureus, är ettårig och växer på olika lövträd, vanligast på ek. Den orsakar brunröta och bidrar starkt till att många lövträd blir ihåliga på gamla dar. Särskilt som ung är den är lätt att känna igen på den livligt gula färgen.

Svavelticka på pil

Svavelticka på en pil i Trädgårdsföreningen i Linköping

En sådan stor och ganska mjuk ticka skulle kanske kunna vara ätlig. Jag har faktiskt fått den serverad inlagd i dillspad en gång för länge sedan. Men någon större delikatess vill jag inte påstå att det var, förmodligen hade inläggningen inte vid ett blindtest kunnat skiljas från en dagstidning inlagd i dillspad.

Svavelticka på gullregn

Svavelticka på gullregn

I en artikel i Svensk Mykologisk Tidskrift för några år sedan skrev Joachim Krumlinde om udda matsvampar. Han har med svaveltickan i sin artikel och pekar på att den är uppskattad i anglosaxisk litteratur under namnet "skogskyckling". Men svenska författare som Nils Suber och den annars inte särskilt kräsmagade Bengt Cortin ger inte svaveltickan något högt betyg. En intressant sak som Krumlinde framhåller är att värdträdet sätter smak på tickan - kanske finner man här en förklaring till de delade åsikterna om svaveltickans ätbarhet.

Fast man ska nog vara lite försiktig med svampar som inte äts allmänt, inte minst på grund av risken för individuella reaktioner.

En diskussion om recept på svavelticka finns på Svampguiden och svavelticka skuren i bitar och stekt med lök är ju lätt att testa för den hågade.

Svavelticka på kaukasisk vingnöt

Svavelticka på kaukasisk vingnöt

Det mest "exklusiva" trädet jag sett svaveltickan på är på den kaukasiska vingnöten som står vid järnvägsstationen i Oskarshamn. Järnvägstrafiken ligger nere sedan några år och kanske kommer vingnöten också snart att gå samma död till mötes...

Kaukasisk vingnöt i vinterbelysning

Kaukasisk vingnöt i "novemberljus"

Linköping 2010-07-30
Text och bild: 
Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-03-30 och länk till sammetsfotad pluggskivling 2021-04-30 av
Magnus Källberg.