Augusti 2020
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En svamp som är ovanligt lätt att känna igen

Våren och sommaren har inte varit sig lik på grund av den bedrövliga coronapandemin. En liten tröst kan väl vara att det regnat en del och att de riktigt torra och varma dagarna varit ganska få. Kanske kan det därför bli en hyfsad svampsäsong. Ännu har jag inte hittat så mycket svamp vid mina utflykter till bland annat Ullstämmaskogen, men vid senaste besöket hade ett och annat smått börjat poppa upp. Och svampläget kan ju som bekant drastiskt förändras på bara någon vecka eller två.

Så jag väljer att skriva om en svamp som jag hittade mitt i förra sommaren uppe i Kolmårdskogarna. Där nere i blåbärsriset fanns det massor av en brun svamp, som var en av de första arterna som jag kände igen säkert när jag började mina svampstudier på allvar för sådär 40 år sedan. Det var den sammetsfotade pluggskivlingen, Tapinella atrotomentosa, som i äldre böcker även kan heta svartfotad pluggskivling. Tidigare fördes den till samma släkte som den vanliga pluggskivlingen, Paxillus involutus, som vi skrivit om i en tidigare notis. Trots att pluggskivlingarna har skivor förs de numera till ordningen Boletales där de rörförsedda sopparna har sin hemvist i systematiken.

Att den sammetsfotade pluggskivlingen är så lätt att känna igen beror givetvis på dess speciella utseende. Mest slående är nog den mörkbruna vackert sammetsludna foten, som nästan alltid sitter lite på sidan under hatten. Ibland är hela svampen formad som en tunga som på bilden nedan. Hattkanten är länge kraftigt inrullad och skivorna, som får bruna fläckar vid tumning, är lätta att lossa från hattköttet som på den vanliga pluggskivlingen och som rörlagret på sopparna.

Sammetsfotad pluggskivling

Sammetsfotad pluggskivling

Sammetsfotad pluggskivling

Foten är mörkbrun och vackert sammetsluden

Sammetsfotad pluggskivling

Ibland är hela svampen formad som en tunga

Den sammetsfotade pluggskivlingen är ingen matsvamp. Däremot kan den användas till att färga ullgarn. Den kan som framgår av sista bilden ge milda färger i den grå-grönaktiga färgskalan. Med betning av garnet kan man få starkare infärgning och andra nyanser. I en senare notis kommer mer om färgningen med denna spännande färgsvamp, som det är roligt att experimentera med.

Tröja stickad av svampfärgat garn

Tröja stickad av obetat garn färgat med sammetsfotad pluggskivling. Den röda bården är stickad av garn färgat med kanelspindlingar

 2020-08-02 Text och tre bilder: Magnus Källberg. Bilden på tröjan och uppgifterna om de färgade garnerna: Monica Andersson


Sidan är uppdaterad 2020-08-04 av
Magnus Källberg.