December 2006
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprätter för advent och jul 2006 från Anna-Lena

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Fler recept hittar du alltså i decembernotiserna för 2001, 2002, 2003, 2004 och 2005. Alla recept är beräknade för 4 portioner.

Svampklubben vill samtidigt önska en riktigt skön och avkopplande GOD JUL!!

SVAMPSILL

Ingredienser:
Svamp i stora skivor eller bitar från egen skörd, från frys eller färsk från butik.
Vild svamp: Bäst blir fårticka, taggsvamp, Karl-Johan, soppar, kremlor.
Odlad svamp: Bäst blir ostronskivling, Portabella

Så här gör du:
Välj ut något favoritrecept du har eller finner för inlagd sill: glasmästarsill, ansjoviskryddad sill, dillsill, löksill, senapssill. Tillred lagen enligt anvisningarna men lägg i svampen och koka med svampen i lagen. Låt svampen svalna i lagen.

Svampsill är underbart gott på smörgås eller servera till potatis och crème fraiche. Användbarheten är stor och inläggningen håller länge.

SVAMPFRESTELSE

6 -10 st potatisar beroende på storlek
1 - 2 st gul eller röd lök
200 g svamp
1 burk ansjovis (ev. 2 burkar om du vill ha mer smak)
3 - 4 dl mjölk, matlagningsgrädde eller grädde

Strimla potatisen. Hacka svamp och lök. Fräs svamp och lök i smör en stund. Krydda lite. Lägg ett lager med potatis i botten på en ugnsform. Fördela ansjovis ovanpå. Varva potatis, svamplök, ansjovis. Överst potatis. Häll på mjölk/grädde . Ugnsgrädda i 200 - 225 °C i c:a 40 - 50 min.

GRÖNKÅLSLÅDA

300 g grönkål
200 g svamp
4 dl mjölk, grädde
4 ägg
soja, salt, citronpeppar, allkrydda m.m.

Riv bort de grova nerverna på grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten eller buljong - helst i skinkspad. Häll av vätskan och kör grönkålen i mixer. Stek den hackade svampen. Krydda den. Blanda ägg och mejeriprodukt. Rör ner svamp och grönkål, smaka av med kryddor. Häll smeten i en smord form. Grädda i 200 °C i c:a 30 min.

JULPATÉ

800 g köttfärs (gärna viltfärs)
2 st gula lökar
250 g svamp (eller mer)
2 st ägg
1 msk ideal-maizenamjöl
salt, kryddpeppar, svartpeppar, timjan, viltkrydda eller krossade enbär

Finhacka lök och svamp. Stek svamp och lök i matfett och krydda med salt och peppar. Blanda sedan alla ingredienserna. Krydda väl. Lägg över smeten i en smord ugnsform, gärna en avlång brödform.

Ugnsbaka i 175 - 200 °C i c:a 50 - 60 min. Patén ska släppa från kanten och kännas färdig då du prövar med sticka. Låt svalna i formen och kallna.

Servera kall, gärna med rödvinssås och syltad svamp. Passar till en rad olika rätter.

SMÅ JULPAJER 10 st

Pajdeg:
150 g smör
5 dl vetemjöl
1½ dl kesella

Fyllning:
4 st rödbetor (färska)
200 g svamp
2 st röda lökar
3 st ägg
3 dl mjölk

Riven ost


Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar. Nagga med gaffel. Förgrädda i 4 - 5 min. Stek finhackad svamp, rårivna rödbetor och finhackad rödlök. Krydda med salt, peppar, ev. muskot. Fördela röran i de förgräddade portionsformarna. Vispa ihop ägg och mjölk plus lite kryddor. Häll detta över röran i formarna. Strö över lite riven ost. Grädda tills ägg-mjölkblandningen "stannat" i 200 °C i c:a 20 min.

Om du har frågor om recepten kontakta
Anna-Lena. Ring gärna 0706 - 96 06 01!


Sidan uppdaterad 2006-12-08 av Magnus Källberg