December 2011
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2011
Lite inspiration inför julens måltider

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. I år hade redaktören fått lite rödbetor och kålrabbi från en god vän. Kålrabbi borde väl kunna användas istället för kålrot... Sagt och gjort - här kommer några av Anna-Lenas recept där man kan byta kålrot mot kålrabbi om man vill. Fler recept hittar du i decembernotiserna för 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 och 2010. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs. Redaktörens kommentarer är markerade med blått.

Svampklubben vill samtidigt önska en riktigt skön och avkopplande
GOD JUL!!

Bergslagsbondens julfavorit

1 st kålrot
300 g svamp (mängden svamp avgörs av tillgång)
1 - 2 st rödbetor (färska eller inlagda)
1 - 2 st lökar
2 - 3 dl grädde
2 - 3 msk mjöl
citronpeppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt. Förväll skivorna i lättsaltat vatten. De ska bli ordentligt mjuka. Lägg skivorna en och en på en smord plåt. De ska få plats var för sig. Hacka svamp och lök och stek till löken är härligt brynt. Krydda. Tillsätt de hackade rödbetorna. Rör om så allt blir rödrosa. Pudra över lite mjöl och späd med grädden.

Fördela stuvningen på kålrotsskivorna som ligger en och en. Strö rikligt med riven ost ovanpå. Gratinera i ugnen 225 °C cirka 10 -15 min. Smakar bra till julbordets alla kötträtter.

Kålrabbi och rödbetor
Kålrabbi och rödbetor
Kålrabbifiness
Kålrabbifiness, klar att gratinera!

KÅLROTSFINESS/Kålrabbifiness

1 kålrot skivad tunt i halvmånar
250 gr svamp
smör
3 dl mjölk
2 - 3 msk mjöl
1 - 2 dl grädde, valfri fetthalt
riven ost

Skala och skiva kålroten. Koka kålrotsskivorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Lägg dem därefter i en ugnsform. En och en. Hacka svampen och stek den. Krydda. Strö över mjölet och häll på lite grädde. Fördela svampstuvningen på kålrotsskivorna. Strö på lite riven ost eller ströbröd. Gratinera i 225°.

RÖDBETSTIMBAL eller rödbetslåda i små folieformar

2 st rödbetor
100 gr svamp
1 st lök
2 st ägg
2 dl mjölk
kryddor, salt, peppar

Råriv rödbetorna. Fräs svampen. Hacka löken. Blanda samman alla ingredienserna. Häll i smorda små formar, t.ex. kaffekoppar eller tekoppar 4 - 6 st. Grädda i ugnen i vattenbad 20 min eller i mikron på högsta effekt i 6 min. Låt svalna något innan de stjälps upp. Servera som tillbehör t.ex. till skinka, panerad ostronskivling, brysselkål m.m.

Jag tyckte att min blandning såg ut att bli för tunn med mjölkmängden ovan och minskade lite. Mikro i 6 minuter funkade jättebra och är bra mycket enklare och säkrare än vattenbad!

Magnus lunch den 11 december
En riktigt god lunch med kålrabbifinessen ovanpå en kasslerskiva och rödbetstimbalen var verkligen inte så illa...
Om du har frågor om recepten kontakta
Anna-Lena.
Ring henne gärna på telefon 0706 - 96 06 01.


Sidan uppdaterad 2011-12-11 av Magnus Källberg