Februari 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En riktig god matsvamp

Svamphösten 2015 var i mycket lik hösten 2014, dvs. ganska mager när det gällde variation och tillgång på svamp. För ett år sedan skrev jag i februarinotisen om örsoppen som det fanns massor av under en period hösten 2014. Men den är en rätt medioker matsvamp jämfört med den bleka taggsvampen som jag vid flera tillfällen plockade mycket av i höstas, en gång var det nästan bara blek taggsvamp som följde med hem.

 Blek taggsvamp

Blek taggsvamp

Blek taggsvamp, Hydnum repandum, är en av de bästa nybörjarsvamparna eftersom den är så lätt att känna igen på taggarna på undersidan av hatten och den nästan vita fruktkroppen. Den är sällan angripen av larver, så det kan bli en riklig skörd att ta med hem.

Själv har jag bara använt den som blandsvamp tidigare, men i höstas när det inte fanns så mycket annat upptäckte jag på allvar hur god den är och vilken fin konsistens den har, både fast och mjuk samtidigt, hur det nu kan vara så. Den påminner en hel del om kantarell och Olle Persson tar också med den bleka taggsvampen och några närstående arter i sin vackra bok "Kantareller" som kom ut för cirka 20 år sedan.

Taggsvampar är som sagt lätta att känna igen på taggarna. Men när det kommer till mat är det nog mest den bleka och den rödgula taggsvampen som räknas som goda. Kanske ska man ta med fjällig taggsvamp och den närstående motaggsvampen bland matsvamparna också, men de får bli ämnet för en senare notis.

Rödgul taggsvamp, Hydnum rufescens, är lite mindre och bräckligare i konsistensen än den bleka och mer rödgul i färgen. Man brukar säga att taggarna löper ned på foten på den bleka, men finns bara på hattens undersida på den rödgula. Men man ser ofta exemplar som är svåra att klassificera som den ena eller den andra. Enligt Olle Perssons kantarellbok tyckte även mykologins fader Elias Fries detsamma, så vi som har svårt att skilja på de två är i gott sällskap. Plockar man matsvamp spelar det heller ingen större roll om det är den ena eller andra av de två.

En ring med blek taggsvamp

Blek taggsvamp växer ofta i långa rader

Rödgul taggsvamp

Rödgul taggsvamp

Den bleka taggsvampen ingick i en av förra årets svampsoppor, se decembernotisen.

2016-01-31 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2016-02-01 av
Magnus Källberg.