Juni-Juli 2003
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svedjetrattskivlingen

Eldande i skog och mark är inte så omfattande som förr då man svedjade skog eller brände riset på hyggena. Men åtminstone på landet händer det ännu att man har en rishög som blir vårbrasa eller bränner torrt fjolårsgräs med alla risker det medför. Och där det eldats kan man hitta arter som trivs särskilt bra i den brända markens miljö.

På platsen där svåger Stig hade sin påskbrasa och också brände lite gräs spirar nu i slutet av maj gräs och unga örter gödda av askan, men där finns också ett stort bestånd av svedjetrattskivling (Clitocybe sinopica).

Svedjetrattskivling

 

Svedjetrattskivlingen ser vid första ögonkastet ut som en liten rödbrun riska men tittar man närmare ser man trattformen och de nedlöpande skivorna.

Svedjetrattskivling

Färg på hatt och fot är mer eller mindre rödbrun medan skivor och kött är mycket ljusa. Tilläggas kan att svampen har en stark lukt av mjöl.

Svedjetrattskivlingen uppges vara mindre allmän och förekommer inte bara på brandställen utan också på sandig mark i tallskog, vid vägkanter och i trädgårdar. Kanske är det bar mark som är det viktiga för den. Den uppträder från vår till höst.

Text och bild: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2003-05-30 av
Magnus Källberg