Juni-Juli 2004
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Champinjonnotis 4

Kungschampinjonen (Agaricus augustus) är en svamp som gärna beskrivits i lyriska ordalag som den ädlaste och mest delikata bland champinjoner. Under senare år har dess goda rykte dock fläckats något av rapporter om att den innehåller stora mängder av obehagliga ämnen som kadmium och agaritin. En champinjonälskare, som den som skriver det här, tar naturligtvis risken att äta lite farligheter, det blir ändå väldigt lite eftersom man inte ramlar på finfina kungschampinjoner varje dag, eller ens varje år.

Kungschampinjonen är alltså stor och väldoftande. Den tillhör de "gulnande" champinjonerna, och dess utseende präglas av talrika mer eller mindre gulbruna fjäll på hatten. Ringen är stor och dess undersida och nedre delen av foten bär många luddiga vita eller vitgula fjäll - rester av ett yttre hylle.

Kungschampinjon En ung kungschampinjon

En medelstor kungschampinjon med de typiska fjällen på hatten
och en ung kungschampinjon med många luddiga ljusa fjäll på ring och fot.

Färgen på hattfjällen varierar från ljust guldgul till mörkare brun, den mörkast bruna formen har ibland beskrivits som en särskild art (Agaricus perrarus). En utseendevariation finns förstås också i andra avseenden, det finns till och med en form som har svagt rodnande kött! Om man här ska tala om flera arter eller en formrik art är som alltid en fråga som kan diskuteras. Framtida DNA-forskning kommer nog att ge bättre faktaunderlag.

Kungschampinjoner är inte vanliga, men kan hittas här och där i äldre skog och parker, ja även vid vägkanter som svamparna på bilden nedan.

 Lennart med praktfulla champinjoner

Författaren med pampiga exemplar av en mörkfjällig kungschampinjon,
som under några år fanns i vägslänten invid Kalmarvägen utanför Linköpings universitet.

2004-05-31 Text och en bild: Lennart Gidholm.
Författaren med svampar fotograferad av Weine Drotz och den unga kungschampinjonen av
Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2004-05-31 av
Magnus Källberg