Maj 2018
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En högst bedårande svamp

En del svampar är extra roliga att hitta och väcker alltid intresse. En sådan svamp är den lilla örtaggsvampen, Auriscalpium vulgare, som bara är 1-2 cm bred över hatten. Den växer på i marken dolda kottar, nästan alltid tallkottar.

Vi var några stycken som letade efter bombmurklor i Linghem häromdagen. Vi hade hoppats att det kommit upp några sedan svampklubbens besök ett par veckor tidigare. Några bombmurklor hittade vi inte, men däremot ett antal örtaggsvampar och några tickor, bl.a. klibbticka, sotticka, björkticka och vedmussling.

Örtaggsvampen har alltså taggar på undersidan av hatten, men räknas inte som närstående andra taggsvampar utan anses mer besläktad med exempelvis bävermusslingen, Lentinellus castoreus och kandelabersvampen, Artomyces pyxidatus. Örtaggsvampen är den enda i sitt släkte och kan knappast förväxlas med någon annan svamp i vår natur. Någon matsvamp är den inte, både på grund av blygsam storlek och seg konsistens.

Örtaggsvamp på sin tallkotte

Örtaggsvampen på sin kotte

Örtaggsvamp

Örtaggsvampens undersida med sina taggar

Örtaggsvampen har nästan alltid foten placerad i kanten av hatten, men någon gång kan man hitta fruktkroppar med en centralt placerad fot.

Symmetrisk örtaggsvamp

En lite ovanligare variant med centralställd fot

Symmetrisk örtaggsvamp

Foten satt verkligen centralt under hatten

2018-04-28 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2018-05-01 av
Magnus Källberg.