Mars 2007
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

På svampjakt i Thailand - 3

Så var det dags igen för en svamprapport från Thailand. Är man svampintresserad så är man - och något borde det ju finnas att skriva om. Den här gången var jag i nordöstra Thailand, i den del som kallas Isaan där det inte finns så många turister och där man odlar massor av ris och många andra grödor. Egentligen var jag som tidigare mest intresserad av att få se halmsvampen, en art av slidskivlingar, i odling, men det gick inte denna gången heller. Det är inte alltid så lätt att förklara vad man önskar när så få talar engelska. Dock hittade jag en bok, fast bara på thailändska, med bilder och beskrivningar. Där fanns en adress till ett svampcentrum i Udon Thani, ska försöka hitta dit nästa gång.

Om halmsvampen - fast på thailändska förstås.

På marknaderna fanns det som väntat olika svampar att köpa, som bilden på svampförsäljerskan på en marknad i Nong Khai nedan visar. Hon kunde i vart fall erbjuda ostronskivling, shiitake och halmsvamp.

Färska svampar till salu på marknad i Thailand.

Och torkade svampar, framförallt shiitake, fanns det också i stora mängder, bl.a. på den stora indokinamarknaden i Nong Khai. På bilden nedan finns även den vita svampen som jag skrivit om i månadsnotisen för april 2006.

Stora påsar med torkad shiitake. Till höger något som kom från fiskar, oklart vad, för mig i alla fall...

En trevlig bekantskap var ett slags "ärtbågar", som liknade våra ostbågar, men var smaksatta med shiitake. Det kan kanske vara något för chipsfabrikanterna att ta till sig. Shiitake sägs ju ha många hälsosamma egenskaper och kan kanske i någon mån balansera chipsens ganska onyttiga egenskaper.

Snacks av ärtor med god smak av shiitake.

Jag letade naturligtvis även efter svampar i naturen, men nu under den torra perioden var det inte lätt att hitta några, varken på marken eller på träden. Fast i ett grönsaksland fanns det en svartsporig svamp, som nog kan finnas hos oss också. Sådana här svampar ser man ju inte så sällan i den här miljön.

En svartsporig svamp i ett grönsaksland, som bör vara en sprödskivling, brokskivling eller liknande.

Som kuriosa avslutar jag med en bild till från samma grönsaksland. Jag har ju alltid trott att dill var en typisk nordeuropeisk krydda, vilket bekräftades vid kontroll i Nationalencyclopedin. Men också här i nordöstra Thailand förekom den i trädgårdar och på restauranger. Den kallades pak chi lao, vilket betyder ungefär "koriander från Laos".

Banan (i bakgrunden) och dill i samma trädgård!!

2007-02-24 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2007-02-27 av
Magnus Källberg.