November 2020
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Triss i en ovanlig musseron

Svampsäsongen 2020 blev inte den bästa i våra trakter. Efter en lovande lite regnig sommar blev det varmt och torrt i augusti och svamparna torkade bort och försvann. Vi såg oss tvungna att ställa in svampklubbens första utflykt för hösten och det har inte hört till vanligheterna. Men sen kom regnet tillbaka och läget förbättrades en del och åtminstone i Ullstämmaskogen var svamptillgången tidvis helt okej. Exempelvis karljohan fanns det i mängder en kort tid.

Det är alltid roligt att hitta svampar som man säkert kan känna igen fast man bara sett dem i böcker tidigare. En sådan art blev nog årets fynd för mig. Jag hade sett den första gången i september 2008 vid en utflykt med svampklubben i Vidingsjöskogen. Under en sälg stod det en liten grå svamp som visade sig vara ringmusseron, Tricholoma cingulatum. Ringar är ovanliga bland musseronerna och det finns ingen annan musseron med tydlig ring som liknar ringmusseronen.

Ringmusseron 2008

Min första ringmusseron i september 2008

Musseroner har vi haft uppe i notisen tidigare och månadsnotisen har bl.a. behandlat både matsvampar som riddarmusseroner, blåmusseroner, streckmusseroner, jordmusseroner och några bruna arter som inte är matsvampar. I den sistnämnda notisen finns även lite allmänna noteringar om vad som karakteriserar musseroner.

Ringmusseronen är förmodligen ätlig, men kan inte räknas som en bra matsvamp.

Ringmusseronen är inte särskilt vanlig och det dröjde ända till i år innan jag fick se den igen. Det var på en utflykt med Mikael Hagström i norra delen av Tinneröreservatet. Vi hade inte hittat särskilt mycket svamp på marken så vi gick bort till upplaget av diverse stockar där silkesslidskivlingen funnits tidigare på året. Vi hade egentligen som mål att titta på alla poppeltofsskivlingar som nu fanns på stockarna. Men i gräset på andra sidan grusvägen fanns det massor av en liten grå svamp, som väckte vårt intresse. Det visade sig vara ringmusseroner. 

Massor av ringmusseroner

Mängder med ringmusseroner

Sen visade det sig att jag skulle få se ringmusseronen ännu en gång detta år. Sveriges Mykologiska Förening hade ordnat en workshop om musseroner med förläggning i Björkfors i södra Östergötland. Och i vägkanten alldeles nära Valö fanns det ringmusseroner och alla deltagare blev väldigt entusiastiska. Detta var kanske första gången flera av oss fick se ringmusseronen. Jan Svensson som har en hemsida, Skogens Röst, med massor av fantastiska svampbilder gjorde ett upplägg, som jag inte kunde låta bli att fotografera. 

Ringmusseron upplagd av Jan Svensson

Jan Svenssons upplägg av ringmusseroner

2020-10-30 Text och bilder: Magnus Källberg.


Sidan är uppdaterad 2020-11-01 av
Magnus Källberg.