Oktober 2010
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En stor svamp och en liten

Hösten är här och det vimlar av svampar i markerna. Kanske inte så våldsamt många som är ätbara men desto fler som är skojiga. Här kommer några.

Trattskivlingarna är många och svåra att sätta namn på. Men de som är stora är förstås lättast att artbestämma och två av de tre har vi behandlat i tidigare notiser. Den allra största, jättetrattskivlingen, redan år 2002, och nästa i ordningen, den pudrade trattskivlingen några år senare. Båda utmärker sig genom sina aromatiska lukter, men fråga är om inte den tredje stora arten tar priset.

Det är häggtrattskivlingen, ofta kallad häggdoftande trattskivling, jag tänker på. Det latinska namnet har länge varit Clitocybe geotropa, men det har nu blivit - vricka inte tungan - Infundibulicybe geotropa. Denna art är klart ovanligare än de andra, men ett par exemplar dök upp här i Brokind invid gångvägen till bussen. Under de decennier jag pendlat har jag bevakat den vägen nästan dagligen och jag lovar, aldrig har den visat sig förr.

Häggtrattskivling

En häggtrattskivling vid vägkanten

Häggtrattskivling

Några exemplar fanns i det nyröjda lövskogsreservatet

Häggtrattskivling

Foten är lång och köttet är vitt

Svampens färg och form kommer fram på bilderna, men inte hur den luktar. Den har en stark blomdoft, kanske är det hägg, men odiskutabelt är att doften är stark. Och god tycker jag, klart bättre än de andra trattskivlingarna. Dock är den alldeles för aromatisk för att jag skulle vilja lägga den i grytan. Men det frestar eftersom köttet är fast och fritt från insektsangrepp. Prova den gärna, men var försiktig. Förvällning brukar rekommenderas.

Skojiga på ett annat sätt är de riktigt små svamparna, den som följer här skulle ingen få infallet att lägga i stekpannan.

Brödkorgssvampen, Crucibulum laeve, är bara en halvcentimeter stor och man finner den på gamla pinnar och grövre örtstjälkar.

Brödkorgsvamp

Kan man hitta ett mer träffande namn än brödkorgssvamp? De två vänstra har locken kvar

Svampen tillhör buksvamparna och "bröden" är sporpaket. Spridningsstrategin lär vara att en regndroppe förväntas falla i korgen och då ska "bröden" skvätta ut. Fiffigt!

Brokind 2010-09-29
Text och bild: 
Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2010-10-01 av
Magnus Källberg.