Oktober 2022
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Vilken svamphöst!

Svamphösten 2022 är nog en av de märkligaste jag upplevt runt Linköping. Efter sommarens torra väder fanns det i början av september nästan inga svampar alls i de skogar nära Linköping där jag brukar gå. Och vid några rekognosceringsturer där jag körde cirka 30 mil även mot Motala och norr om Ljungsbro hittade jag nästan ingenting. Sen dränktes vi på söndagen 28 augusti av kraftigt regn, Malmslätt fick cirka 160 mm.

Och nu tre till fyra veckor senare är skogen full av svamp. Grynsopp, smörsopp, karljohan framförallt, och så många röda flugsvampar som jag såg igår i Vidingsjöskogen tror jag aldrig jag sett tidigare. Så månadens notis blir kort med mest nytagna bilder på några av alla de röda flugsvampar jag såg då.

Röd flugsvamp, Amanita muscaria var. muscaria och dess bruna variant, brun flugsvamp, Amanita muscaria var. regalis, anses vara varianter och inga egna arter. Röd flugsvamp är förmodligen tillsammans med kantarell den mest kända svenska svampen. Det finns t.o.m. en hel bok av Ole Högberg, Flugsvampen och människan, utgiven 2003, som handlar om röd flugsvamp. Ole var i Linköping och pratade om röd flugsvamp, men det var i november år 2000 och alltså innan hans bok kommit ut.

Röda flugsvampar
Röda flugsvampar

Röda flugsvampar

Röda flugsvampar
Röda flugsvampar
Röda flugsvampar

En bildkavalkad med röd flugsvamp. Ibland saknas alla plättar på hatten. Då kan man kanske tro att det är en kremla man har framför sig. Men kremlor har inte ring eller fjällkransar vid fotbasen!

Att röd och brun flugsvamp är giftiga känner nog de flesta till, men de är inte organskadande och dödligt giftiga som vit och lömsk flugsvamp. Lite om detta finns att läsa i notisen om panterflugsvamp och mer information finns exempelvis på giftinformationscentralens hemsida.

  Brun flugsvamp

Brun flugsvamp

Fot av brun flugsvamp

Båda flugsvamparna har fjällkransar vid fotbasen, rester av ett yttre hölje (hylle)

Som avslutning kommer några bilder på brun flugsvamp. Ibland hittar man flugsvampsknoppar, eller kan det vara röksvampar? Då kan man behöva skära igenom svampen för att se vad det är. På bilden nedan ser man en genomskuren ung brun flugsvamp och man ser att den bruna flugsvampen har gult kött under hatthuden. Man kan också ana det som ska bli skivorna och ringen under hatten. Det gula köttet skiljer den från panterflugsvampen som kan vara ganska lik, men där köttet istället är vitt under hatthuden.

  En knopp av en flugsvamp

En knopp av en flugsvamp, eller är det något annat?

Det var en brun flugsvamp

Så här ser en ung brun flugsvamp ut vid snitt

2022-09-30 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2022-10-02 av
Magnus Källberg.