Juni-Juli 2007
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Nejlikbroskskivlingen - den läckra gräsmattesvampen

För några dagar sedan såg jag de första nejlikbroskskivlingarna i det välklippta gräset utanför slottet i Brokind. Tidigt, men allt är tidigt i år. Det är nog dags att börja bevaka de ringar vi har i vår egen gräsmatta. Under flera år har de vänligt försett oss med ett läckert kosttillskott. Det är bara att plocka hattarna och lägga i smör i stekpannan, salta lite, steka, och så lägga upp dem direkt på en macka. Eller om man så vill slå ett ägg över dem i pannan. Mums!

Häxring av nejlikbroskskivling

Den här ringen är ung, bara något år gammal.

Nejlikbroskskivlingen (Marasmius oreades) är en liten svamp som växer i häxringar i öppen gräsmark och den trivs utmärkt även i stadens hank. Kanske gynnas den av det multnande gräsklippet. Gröna ringar eller bågar avslöjar tidigt var den eller någon annan svamp med samma levnadsmönster har sitt mycel, men det är först när fruktkroppen kommer fram som man kan säga vilken art det är. Vårmusseron och jättetrattskivling har vi behandlat tidigare, men även champinjoner kan ha detta växtsätt.

Nejlikbroskskivling

Nejlikbroskskivlingen har glesa skivor som är fria från foten. Lukten är behagligt kryddartad.

Nejlikbroskskivlingen är en säker matsvamp, men man måste kunna skilja den från små giftiga trattskivlingar som kan dyka upp i samma miljö. Dessa har dock tätare skivor som löper ner på foten, medan nejlikbroskskivlingens skivor har liknats vid en kompassros med omväxlande långa och korta skivor, som sitter ganska glest.

Sporavtryck av nejlikbroskskivling

Nejlikbroskskivlingens sporpulver är vitt.

2007-06-02 Text och bilder: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2007-06-04 av
Magnus Källberg.